Hlavní obsah

Kanaďané vzdali poctu mrtvému polskému imigrantovi

– VANCOUVER

V sobotu se konal pohřeb Roberta Dziekanského, polského imigranta, který zemřel na následky elektrického šoku z paralyzéru. Ten proti němu použila kanadská policie na letišti ve Vancouveru. Po odvysílání náhodně natočených záběrů z akce v televizi se v Kanadě zvedla vlna protestu proti postupu strážců zákona. Během pohřbu vzdaly Dziekanskému poctu stovky Kanaďanů.

Článek

Matka Roberta Dziekanskéh, která žije v Kanadě, prohlásila, že popel svého syna rozdělí na dvě poloviny, z nichž jednu uloží v Kanadě a druhou odveze do jeho vlasti Polska.

"Doufám, že všichni budou vzpomínat na mého syna Roberta jako na dobrého a láskyplného člověka," řekla novinářům po pohřebním obřadu.

:. Matka Roberta Dziekanskiho na jeho pohřbu. Foto. ČTK/AP

Kanaďané se o tragické smrti Roberta Dziekanského dozvěděli ve čtvrtek z videoklipu, který odvysílala místní televize. Záběry, které natočil člověk, jenž byl v době incidentu poblíž, je šokovaly a vyvolaly také ostrou reakci Polska.

Neoprávněný zásah policie

Dziekanski letěl poprvé ve svém životě letadlem. Nemluvil anglicky. Po přistání v Kanadě bloudil několik hodin v bezpečnostní zóně letiště, aniž se mu podařilo najít matku, jež ho čekala v jiné části letiště. Policisté ho nakonec obklíčili a zneškodnili elektrickým paralyzérem. Podle některých odborníků ale neměli důvod k takovému zákroku, protože muž nikoho neohrožoval.

Podle průzkumu veřejného mínění institutu Ipsos-Reid 80 procent lidí, kteří video shlédli, se domnívá, že zásah policie byl neoprávněný.

Paralyzéry jsou prý potřeba

Protesty proti použití paralyzéru, který omračuje lidi pomocí silného elektrického výboje, vedly kanadskou polici k tomu, že vydala komuniké, v němž hájí svůj postoj. Paralyzéry jsou podle ní účinným nástrojem k udržení veřejného pořádku. Podle odborníků však v sobě skrývají mnohá rizika, mohou u lidí vyvolat srdeční arytmii, v některých případech i infarkt. Policejní komisař ale přiznal, že odvysílané záběry působily na lidi děsivě. Čtyři policisté zapojení do případu byli podle něho převedeni na jinou práci.

Kanadský tisk věnoval v sobotu tragickému skonu polského imigranta několik stran. List Globe and Mail označil jeho smrt za ostudu pro Kanadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám