Hlavní obsah

Kongres Bushovi seškrtal peníze na válku v Iráku

– WASHINGTON

Dolní komora amerického Kongresu schválila na válku v Iráku jen čtvrtinu z požadovaných 200 miliard dolarů. Její uvolnění navíc podmínila tím, že do třiceti dnů začne stahování vojáků z Iráku, které bude ukončeno v prosinci 2008. Americký prezident Bush už sdělil, že zákon v této podobě bude vetovat.

Článek

Sněmovna reprezentantů odsouhlasila poměrem 218 proti 203 hlasům na příští rok na válku v Iráku jen 50 miliard dolarů. Její uvolnění vázala nejen stažením bojových jednotek do 15. prosince příštího roku, ale také opatřením proti mučení.

Pokud by zákon v současné podobě schválil i Senát, Bush pohrozil, že jej bude vetovat. Demokraté sice nemají dost křesel, aby mohli zvrátit veto, ale jen samotné přetahování o peníze způsobí Pentagonu potíže, protože peníze dostane později. Na války v Afghánistánu a Iráku bude muset převádět finance z jiných armádních programů. Jen válka v Iráku stojí měsíčně deset miliard dolarů.

Demokraté nechtějí dát na válku více, dokud prezident George Bush nebude souhlasit se zveřejněním plánu stahování.

Slovní přestřelky

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid prohlásil, že pokud Bush zákon v současné podobě vetuje, "pak prezident nedostane svých 50 miliard". Podobně se vyjádřila už minulý týden předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Ta ocenila americké vojáky, ale sdělila, že irácká vláda selhala při politickém řešení situace v zemi

Bush zase v úterý pohrozil, že Kongres nebude mít volno o Vánocích, pokud nebude souhlasit s financováním války. "Rozumím tomu, že někteří v Kongresu nesouhlasí s mým rozhodnutím," uvedl prezident a dodal: "Ale bez ohledu na jejich názor na válku, my bychom měli být schopni souhlasit, že naši vojáci potřebují od nás ve Washingtonu plnou podporu."

Boj o peníze a stažení z Iráku

O peníze se Bush s Kongresem přetahuje od chvíle, kdy Kongres po loňských volbách ovládli demokraté, kteří jsou pro ukončení války. Bush na jaře již zákon o stažení vetoval, což způsobilo Pentagonu problémy s financemi a narychlo se musely schvalovat dodatečné výdaje.

Bush se naopak přiklonil ke strategii posílení amerických sil v Iráku, což vedlo v druhé půlce roku k poklesu atentátů. Válka je však velmi nákladná, podle kongresové zprávy přišla na 1,2 biliónu dolarů, což je dvakrát více, než žádal Bílý dům. Na nárůstu se podílely dodatečné náklady, zejména nárůst cen ropy, náklady na veterány a úroky z půjček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám