Hlavní obsah

Orgány od dárce nakazily čtyři příjemce virem HIV

Novinky, rei, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Čtyři příjemci se v Chicagu nakazili HIV od dárce orgánů, informoval list The Chicago Tribune. Podle něj se jedná o první případ přenosu viru prostřednictvím transplantace orgánů v USA za 22 let. Případ, při němž příjemci zároveň dostali zánět jater, vyšetřují americké úřady.

Článek

Testy na dárcovu HIV dopadly před operacemi negativně. Podle zdravotníků by to naznačovalo, že se nakazil krátce před jejich vykonáním a běžné krevní rozbory infekci neodhalily.

Krevní testy neodhalují virus samotný, nýbrž protilátky produkované imunitním systémem těla v reakci na infekci. Nějaký čas ale trvá, než tělo zareaguje. Jestliže jsou tedy testy vykonány příliš brzy - během 22 dní od nakažení - protilátky zůstanou nezjištěny.

O teoretické možnosti nákazy tímto způsobem se samozřejmě vědělo, bylo ale velmi nepravděpodobné, že k ní dojde, což dokládá téměř půl miliónu bezproblémově darovaných orgánů.

Úřady oznámily, že dárce spadal do kategorie osob, u nichž bylo riziko nákazy HIV. Odmítly ale specifikovat povahu rizika nebo příčinu dárcova úmrtí. Kromě krevní testů existují také další možnosti, jak infekci zjistit, lékaři v Chicago jich ale nevyužili.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Nedostatkem lidských orgánů se potýkají země po celém světě. Lidé, kteří na darované orgány čekají, se jich mnohdy do smrti nedočkají.

Reklama

Výběr článků

Načítám