Hlavní obsah

Paroubek by podpořil radar, kdyby měl Írán rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sociální demokraté by mohli podpořit radar, pokud se ukáže, že íránská hrozba balistických raket je reálná. Uvedl to předseda Jiří Paroubek, který je na návštěvě USA. Zatím ale považuje nebezpečí z Íránu, kvůli němuž Spojené státy chystají umístit prostředky protiraketové obrany do Evropy, za "virtuální realitu".

Článek

"Pokud třeba v budoucnu tady (íránské) balistické rakety budou, jsme připraveni třeba modifikovat své stanovisko. Ale to blízké budoucno vypadá ne za pár let, ale za nějakých sedm až deset let.... Řekl jsem, že k tomu, abychom změnili eventuálně v budoucnosti názor, se musí něco stát. Nemůže to být nějaká virtuální realita," uvedl Paroubek po jednáních s představiteli protiraketové agentury MDA, ministerstva obrany a Demokratické strany, jejichž tématem bylo zvažované umístění radarové základny protiraketové obrany USA v České republice.

"Musely by tady být ty balistické rakety a ty v Íránu nejsou," dodal předseda sociální demokracie, podle něhož v současné době proto není důvod ke změně odmítavého postoje.

Paroubek také vyslovil názor, že Íránci nikdy nebudou mít "nějaké hromady raket, pokud je vůbec budou mít". Shoduje se s předsedou zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tomem Lantosem, že íránská politika se v příštích letech může "vydat po jiných cestách, než jak to očekávají někteří američtí politici".

    Předseda ČSSD při rozhovorech ve Washingtonu připomněl, že více než 60 procent českých občanů je proti radaru a že jeho strana nevidí důvody pro jeho umístění na českém území. Odpůrcům radaru podle něho nejvíce vadí, že by se základna mohla stát terčem teroristů.

Reklama

Související články

Paroubek jedná ve Washingtonu o radaru

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek na návštěvě USA a jednal s ředitelem americké protiraketové agentury MDA Henrym Oberingem o případném umístění radarové...

Výběr článků

Načítám