Hlavní obsah

Voják přežil probodnutí hlavy dvaceticentimetrovým nožem

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Obrovské štěstí měl americký voják sloužící v Iráku poté, co ho kdosi napadl ze zálohy. Útočník přitom nepoužil obligátní střelnou zbraň či výbušninu, nýbrž nůž. Jeho více než dvaceticentimetrová čepel se zabodla do vojákovy hlavy. Případ se stal v létě, nyní se zdá, že se rána vojákovi zcela zahojila.

Článek

Seržant Dan Powers byl 2. července v Bagdádu na patrole, když byl pozdě odpoledne povolán k vyšetření výbuchu menšího rozsahu. Po příjezdu na místo se snažil roptýlit shromážděný dav, když ho něco udeřilo do hlavy.

Nůž mu trčel z lebky

"Chvíli jsem přemýšlel, jestli mě nestřelili. Krvácel jsem, ale necítil žádnou bolest," řekl Powers. Následně zjistil, že mu z pravé strany lebky trčí nůž. Kolegové ho okamžitě transportovali do nemocnice a uvědomili Powersovu ženu.

"Omdlévala jsem, ale chtěla jsem s ním mluvit," vzpomíná Powersová. Tehdy ovšem nevěděla, jaké je manželovo zranění. "Řekl jsem jí, že budu v pořádku," dodal Powers.

Operace se zdařila

Rentgen odhalil, že nůž do hlavy pronikl těsně nad lícní kostí nebezpečně blízko spánku. Čepel probodla kavernózní sinus a narušila krkavici. Lékaři stanuli před závažným rozhodnutím, zda operovat kolem mozku. Nakonec se rozhodli čepel vytáhnout a dál nezasahovat.

Muž ztratil dva litry krve. "Všichni si mysleli, že nemohu přežít," řekl Powers. Spojili se proto s armádním lékařem ve státě Washington, který nařídil okamžitý transport Powerse do USA. Po třináctihodinovém letu mířil voják okamžitě na operační sál.

Lékaři se obávali, že Powers zůstane slepý s narušeným mozkem. Poté, co se probudil z komatu, měl ovšem jen problémy s motorikou. Seržant je nyní v domácím léčení v Severní Karolině a v lednu ho čeká další operace. Občas mívá bolesti hlavy, odborníci však jeho přežití označují za malý zázrak.

Reklama

Výběr článků

Načítám