Hlavní obsah

USA zvažují uzavření věznice na Guantanámu

– WASHINGTON

Americká vláda zvažuje uzavření zadržovacího střediska na vojenské základně Guantánamo na Kubě a uvažuje o převozu osob, které zde jsou vězněny kvůli podezření z terorismu, na půdu USA. Na své webové stránce o tom v neděli píše list New York Times s odvoláním na neupřesněný vládní zdroj.

Článek

Mezi dalšími opatřeními, které vláda posuzuje, je i možnost, že by případy jednotlivých vězňů mohl posuzovat americký civilní federální soud, a nikoli vojenský tribunál, jak je tomu dosud. Vězni by navíc mohli využít i pomoc obhájců, což dosud nemohou.

"Pokud by vězni měli být přepraveni do Spojených států, pak by z politických důvodů bylo nezbytné zavést podstatně propracovanější postupy než ty, které se nyní uplatují na Guantánamu," řekl deníku vládní zdroj.

Zatím panuje na Guantánamu taková praxe, že pouze příslušná vojenská místa mohou rozhodnout, kdo bude v tomto zařízení zadržován, a jak dlouho.

Na Guantánamu je v současnosti vězněno asi 330 osob různých národností podezřelých z terorismu. Zařízení bylo instalováno na vojenské základně v lednu 2002 s cílem soustředit zde osoby podezřelé z ohrožování bezpečnosti USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám