Hlavní obsah

OBRAZEM: Záplavy v Mexiku jsou jako v New Orleans

MEXICO

Mohutné povodně, které postihly jihomexický stát Tabasco, jsou nejhorší za posledních padesát let. Místní guvernér ve čtvrtek srovnal tragédii se situací v New Orleans po hurikánu Katrina. Voda uvěznila v domech na 300 000 lidí, kteří čekají na záchranu.

Článek

Guvernér státu Tabasco Andrés Granier sdělil, že záplavy postihly více než polovinu z 2,1 miliónu obyvatel tohoto státu: "Ztratili jsem sto procent úrody a pod vodu je 70 procent státu. Jsme na tom stejně jako New Orleans. Veškerá voda, která sem přitekla, se musí vypumpovat."

Andrés Granier také vyzval všechny, kdo mají jakékoli plavidlo, aby se k záchranným operacím připojili.

Lodě odvážejí lidi ze zaplavených domů a přivážejí pomoc. Foto REUTERS/Tomas Bravo

Hlavní město státu Villahermosa je zaplaveno hnědou vodou stejně jako další střediska státu, která se proměnila v jezera kalné vody. Foto REUTERS/Tomas Bravo

Záplavy si podle dosud známých informací vyžádaly jednu oběť na životě.

Jedna z nejhorších přírodních katastrof v dějinách Mexika

Za národní tragédii označil záplavy v Tabasku i mexický prezident Felipe Calderón. "Je to jedna z nejhorších přírodních katastrof v historii země," prohlásil v televizním projevu.

Calderón postiženou oblast navštívil slíbil, že armáda na místo vyšle další vojáky.

Armádní vrtulníky zachraňují lidi z domů, které odřízla voda. Foto REUTERS/Tomas Bravo

Červený kříž organizuje dodávky potravinové a humanitární pomoci z ostatních částí země i ze zahraničí. Potřeba je zejména pitná voda, protože hrozí nebezpečí infekčních nemocí. "Pomoc je posílána helikoptérami, dodávkami Červeného kříže a pak loďmi uvedl představitel Červeného kříže

Povodně v pátek začaly ohrožovat obyvatele i sousedního státu Chiapas, kde také pršelo nepřetržitě celý minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám