Hlavní obsah

Americká církev zaplatí za opěvování smrti vojáka milióny dolarů

– TOPEKA
Novinky, CNN, BBC, rei

Členové americké církevní organizace, kteří vítali smrt vojáka na Blízkém východě jako trest za hříchy Američanů, musí zaplatit odškodné ve výši zhruba 220 miliónů korun. Rozhodl o tom soud na základě žaloby vojákova otce, kterého pobouřilo vystoupení členů baptistické církve Westboro z Kansasu na synově pohřbu.

Článek

Matthew Snyder zemřel v Iráku v březnu 2006. Baptisté se na jeho pohřeb dostavili s transparenty hlásajícími: "Díky Bohu za mrtvé vojáky" či "Půjdeš do pekla". Církev se před soudem odvolávala na právo na svobodu vyjadřování.

Žalobcům se však podařilo porotu přesvědčit, že vysoké kompenzace pomohou do budoucna zastavit další podobné kampaně. Členové církve brojí po celá léta zejména proti homosexualitě. Zpočátku navštěvovali pohřby lidí, kteří zemřeli na AIDS.

Soudce ve středu přikázal církvi a jejím třem členům zaplatit téměř tři milióny dolarů jako kompenzace a dalších osm miliónů za narušení soukromí a psychickou újmu. Obhájce tvrdí, že kompenzace převyšují možnosti jeho klientů. Jeho námitky, že klienty stanovená částka zruinuje, byly podle něj ignorovány.

Komunita Westboro není přičleněná k žádné velké církvi. Vede ji Fred Phelps a většina z asi 70 jejích členů patří k jeho širší rodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám