Hlavní obsah

Fernándezová vyhrála u Argentinců na celé čáře

Právo, Alexandr Petrželka
BUENOS AIRES

Více než dvojnásobek potřebného náskoku před nejvážnějším soupeřem - plných 22 procent - vymrštil Cristinu Fernándezovou do nejvyššího státního úřadu v Argentině. Po sečtení 94 procent hlasů z nedělních voleb získala přes 45 procent, druhá Elisa Carrióová jen 23 a třetí kandidát Roberto Lavagna 17 procent. Oba již Fernándezové blahopřáli.

Článek

"Zvítězili jsme obrovským rozdílem," prohlásila rozzářená Cristina s manželem, dosluhujícím prezidentem Nestorem Kirschnerem po boku. Oslnivé vítězství však má i pachuť: Fernándezová, senátorka za provincii Buenos Aires, v metropoli stejně jako v dalších velkých městech Córdobě a Rosariu propadla: se stejnou převahou tam totiž zvítězila Carrióová. Potvrdily se tak předpovědi, že tým Cristina, Cobos a vy (jak zněl volební slogan Fernándezové s Juliem Cobosem jako viceprezidentem) se bude muset pracně ucházet o přízeň středních a vyšších společenských vrstev země. Zatím se věnovala jen ženské a sociální problematice.

Pozorovatelé zdůrazňují, že Fernándezová je první zvolenou prezidentkou země. Dokonce i mnozí Argentinci totiž soudí, že před ní už v prezidentském paláci Casa Rosada vládla Evita, zbožňovaná manželka Juana Peróna, a že o několik let později si zvolili jeho další ženu Isabel: Evita ale žádnou státní funkci neměla a Isabel po Perónově smrti postoupila na úřad automaticky jako viceprezidentka.

Přirovnávali ji i k Hillary Clintonové: také je právničkou, senátorkou a ženou prezidenta. "Nemám ráda, když mě přirovnávají k Evitě nebo k Hillary," brání se Fernándezová. "Jsem svá, to je nejlepší," opakuje.

Slíbila sice pokračovat ve středolevé politice svého manžela, je však naprosto odlišný typ. Kirschner je vážný a zarputilý, ona je příjemná, výmluvná a společenská.

To by jí mohlo usnadnit nejtěžší úkoly: získat důvěru podnikatelských kruhů, najít cestu k opozici, již Kirschner ignoroval, a vnést do napjatého ovzduší křehké hospodářské a sociální stability uvolnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám