Hlavní obsah

Členové střílející americké ochranky v Iráku dostali imunitu

Novinky, ČTK, BBC, aš. New York Times
WASHINGTON

Příslušníci americké ochranky Blackwater, kteří jsou vyšetřováni kvůli zabití 17 iráckých civilistů, dostali od ministerstva zahraničí částečnou imunitu. V pondělí večer o tom s odvoláním na nejmenované vysoké představitele ministerstva zahraničí USA informovalo několik tiskových agentur. Je sporné, zda má tato imunita platnost, protože obvykle ji poskytuje ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Agentura AP s odvoláním na tři vysoké představitele justice uvedla, že všichni zaměstnanci soukromé bezpečnostní služby Blackwater, která se účastnila akce 16. září, dostali právní ochranu poté, co se vyšetřovatelé ministerstva z úřadu pro bezpečnost diplomatů začali zajímat o to, co se stalo.

Úřad má na starosti vyšetřování na ministerstvu zahraničí. Soukromým strážcům nabídl "omezenou imunitu", která jim zajišťuje, že nemohou být stíháni za nic z toho, co řeknou při výsleších, uvedl list New York Times. Dojednaná dohoda měla zaručit beztrestnost těm, kdo budou ochotni vypovídat. Podle listu ale vyšetřovatelé překročili své pravomoci a dohoda může zkomplikovat stíhání případných viníků v aféře.

Zatím ale není jasné, jakou skutečnou hodnotu má imunita poskytnutá ministerstvem zahraničí. Imunitu vypovídajícím normálně mohou zaručit pouze prokurátoři z ministerstva spravedlnosti, kteří ale o tomto případu nebyli předem informováni, napsala agentura Reuters. Podle agentury AP se ale jednou udělená imunita se nedá odvolat.

Rozhodnutí vyhrotí vztahy USA s Irákem

Rozhondutí amerického ministerstva zahraničí v každém případě vyvolá pobouření irácké vlády a ještě zhorší vzájemné vztahy. Už zásah ochranky 16. září vyoval v Iráku pobouření. Strážci, kteří chránili americký diplomatický konvoj v Bagdádu, zahájili - zřejmě bezdůvodně - palbu a na náměstí zabili 17 civilistů. Hájili se, že se bránili proti útoku, ale exploze na kterou údajně reagovali, byla přitom vzdálená několik bloků.

Nedávno kvůli zářijovému incidentu rezignoval tajemník pro bezpečnost diplomatických služeb amerického ministerstva zahraničí USA Richard Griffin.

Imunita bezpečnostních služeb Iráku vadí

Blackwater je největší z řady soukromých bezpečnostních služeb, působících v Iráku. Má tam asi 1000 lidí a zabývá se především ochranou diplomatů, ale občas podporuje i akce armády. Iráčané je považují za žoldáky, kterým beztrestně procházejí násilnosti na civilním obyvatelstvu.

První americký správce Iráku Paul Bremer zajistil ochrankám beztrestnost před iráckým právem, kterou mají i koaliční jednotky. To chce nynější irácká vláda změnit a připravila text nového zákona, pod nějž budou soukromé bezpečnostní služby spadat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám