Hlavní obsah

Kosmonauti Discovery poprvé vstoupili do modulu Harmony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká kosmonautka Peggy Whitsonová se svým italským kolegou Paolem Nespolim v sobotu poprvé vstoupila do nového obyvatelného prostoru v přechodovém modulu Harmony. Ten v pátek astronauti připojili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Článek

Harmony dvojnásobně rozšířil stávající kapacitu ISS, která byla dosud koncipována pro tříčlennou posádku.

Pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) je úspěšná instalace Harmony jedním z nejdůležitějších kroků k dokončení výstavby ISS. Ta by měla být hotová do roku 2010. K modulu o hmotnosti 14 tun by měla být v budoucnu připojena i evropská laboratoř Columbus a japonský modul Kibo, zároveň u něj budou kotvit raketoplány.

Pár astronautů měl při vstupu do modulu na sobě ochranné brýle a roušky pro případ, že by uvnitř Harmony zůstaly po instalaci zbytky materiálu.

Modul bude vedle obytného prostoru pro posádku, spojovacího zařízení pro evropskou laboratoř a japonský modul také energetickým centrem ISS. Z něj bude do ostatních částí proudit elektřina, teplo, ale také vzduch a voda.

Než bude zařízení plně zprovozněno, však kosmonauti musí uvolnit na 700 šroubů, které zatím chrání některé jeho části před otřesy raketoplánu Discovery, který se před dvěma dny napojil na ISS.

Raketoplán by se měl na Zemi vrátit 6. listopadu. Do té doby však mají kosmonauti v plánu uskutečnit celkem pět výstupů do volného vesmíru. Druhý z nich by se měl uskutečnit tuto neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám