Hlavní obsah

Americká agentura pro katastrofy fingovala tiskovou konferenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká Federální agentura pro řízení záchranných prací (FEMA), která dohlíží na potírání ničivých požárů v jižní Kalifornie, se v pátek omluvila za falešnou tiskovou konferenci o vývoji situace. Na urychlené svolané setkání se zástupci médií totiž žádný novinář nepřišel, a tak si na ně zahráli sami zaměstnanci úřadu.

Článek

FEMA, která se stále snaží vylepšit svou pověst po zdrcující kritice za liknavý přístup k odstraňování škod po hurikánu Katrina v roce 2005 na jihovýchodě země, tak utržila novou ostudu. K podvodu se přiznala až poté, co o "ochotnické" akci jejích zaměstnanců referoval list Washington Post.

"Můžeme a musíme konat lépe a omluvit se za tuto chybu v úsudku," prohlásil zástupce ředitele agentury Harvey Johnson. Na obhajobu svých lidí dodal, že úmyslem FEMA bylo poskytnout užitečné informace a reagovat na hromady otázek, které se jí dostaly.

Na to, že na tiskové konferenci něco nehraje, vyplynulo z videozáznamů, které chvatně pořídilo několik televizních štábů, jež na místo kvapně přišly, aby aspoň pořídily nějaké snímky. Chyběli tam nicméně skuteční reportéři a tak se pokládání otázek ujali zaměstnanci tiskového odboru FEMA.

Dobré vedení

A i ty byly podezřelé. Někdo se například zeptal Johnsona, zda je spokojen s tím, jak agentura do boje proti požárům a jejich následkům úspěšně zasáhla. Po kladné odpovědi Johnson ještě troufale dodal, že agentura má výhodu v "dobrém vedení" a že nic záporného z toho, co se dělo po řádění Katriny, se neopakovalo.

Mluvčí amerického ministra vnitřní bezpečnosti Michaela Chertoffa, který má nad FEMA dohled, označila incident za "neodpustitelný a urážlivý pro ministra". Laura Keehnerová dodala, že ministerstvo nepřipustí, aby se podobný podvod opakoval, a že rezort vážně uvažuje o přísných disciplinárních opatřeních.

Počet obětí rozsáhlých požárů v jižní Kalifornii dosahuje 12. Hasiči dostávají pod kontrolu většinu ohnisek a pozornost se soustřeďuje na vyčíslování škod, které zřejmě výrazně přesáhnou miliardu dolarů. Statisíce lidí se také zejména v oblasti San Diega opět vrací do svých domovů poté, co bylo zrušeno na mnoha místech nařízení evakuace. Na silnicích protínajících spáleniště se vytvořily kilometrové zácpy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám