Hlavní obsah

Poslanci USA hlasování o genocidě Arménů odloží

WASHINGTON

Rezoluce označující masakry Arménů v Turecku za první světové války za genocidu ztrácí v americké Sněmovně reprezentantů podporu a hlasování o ní bude odloženo. Vyplývá to ze čtvrtečního dopisu podpůrců rezoluce předsedkyni sněmovny Nancy Pelosiové. Dokument schválil 10. října zahraniční výbor sněmovny a brzy poté o ní mělo hlasovat plénum.

Článek

Rezoluce, která označuje smrt asi 1,5 miliónu Arménů za genocidu a která vyvolala ostré protesty Turecka, je sice nezávazná, ale má značný symbolický význam.

Turecko proti textu ostře protestovalo. Odvolalo z Washingtonu velvyslance a pohrozilo, že může mít dopady pro vztahy s USA. Turecko je členskou zemí NATO a má pro Spojené státy mimo jiné klíčový význam při zásobování amerických jednotek v Iráku.

Ústup rozhněvaným Turkům

Po tureckých protestech začala podpora rezoluci ve Sněmovně reprezentantů slábnout a nakonec se její autoři rozhodli hlasování v plénu odložit, i když se snahy o její prosazení úplně nevzdávají.

Čtyři demokratičtí kongresmani v dopise žádají Pelosiovou, aby nedávala rezoluci na program jednání nyní, přičemž dodávají, že budou usilovat o získání podpory tak, aby se mohlo hlasovat koncem roku nebo příští rok.

Řada vědců se domnívá, že zabíjení Arménů v letech 1915 až 1923 bylo první genocidou 20. století. Turecko tvrdí, že uváděný počet obětí je přehnaný a že mrtví jsou oběťmi občanské války a nepokojů.

"Domníváme se, že velká většina našich kolegů chce podpořit rezoluci uznávající genocidu a že to také udělají, až k tomu bude příznivější doba," uvádí se v dopise Pelosiové, která je také stoupencem rezoluce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám