Hlavní obsah

Právníci kritizují soudkyni, nepočkala na odvolání proti popravě

– TEXAS
Novinky, znk

Soudkyně v americkém Texasu odmítla prodloužit úřední dobu v soudní síni ve chvíli, kdy se čekalo na doručení odvolání proti trestu smrti. Několik hodin poté byl trestanec popraven. Soudkyně se proto ve čtvrtek dostala do středu tvrdé kritiky ze strany obhájců i soudců. Uvedl to britský deník The Guardian.

Článek

Národní asociace trestních obhájců si oficiálně stěžovala proti soudkyni Sharon Kellerové, která předsedá dvoru pro trestní odvolání. Ta má přezdívku "Killer Keller" kvůli jejímu nekompromisnímu postoji pro trest smrti.

K protestu se přidala i řada texaských soudců. Přes 300 advokátů požádalo o to, aby soudy do budoucna přijímaly odvolání v elektronické podobě.

Případ se odehrál minulý měsíc. Kellerová odmítla počkat 20 minut na to, než dorazí odvolání ze strany vězně Michaela Richarda. Ten byl odsouzený za znásilnění a vraždu matky sedmi dětí. Richard měl být popraven ještě tu noc.

Obhájcům se ale pokazil počítač a upozornili, že nebudou schopni dodat odvolací dokument do konce pracovní doby soudního dvora. Požádali proto soudkyni o více času, ta to však odmítla.

Kellerová: Měli na to celý den

Její rozhodnutí by možná prošlo bez povšimnutí, kdyby 25. září Nejvyšší soud USA neoznámil, že chce znovu posoudit zákonnost použití smrtelné injekce. De facto to znamenalo pozastavení exekucí až do konečného rozhodnutí.

Soudy byly okamžitě zavaleny odvoláními ze strany trestanců. Má se za to, že kdyby Kellerová apel vyslyšela, Richardova exekuce by byla pravděpodobně zastavena. Dva dny po provedení rozsudku zastavil Nejvyšší soud popravu v Texasu, stejně učinili i soudcové v Alabamě a Kentucky.

"K popravě došlo, protože (...) soud neráčil vyčkat 20 minut v noci, kdy měl být vykonán rozsudek," uvedl obhájce Andrea Keilen. "Otázka by měla znít: Proč (obhájci) něco nedodali včas? Měli na to celý den," odvětila Kellerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám