Hlavní obsah

Bush chce po Kongresu 42 miliard dolarů na další boje

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush požádal v úterý Kongres o další multimiliardové navýšení rozpočtu na válečné výdaje, zejména na konflikt v Iráku. USA za uplynulý rok navýšily vojenský rozpočet z 8 na 15 miliard dolarů.

Článek

Bushův požadavek navýšení o dalších 42 miliard dolarů (asi 840 miliard korun) znamená, že celkem by ve finančním roce počínajícím tímto měsícem měly konflikty v Iráku a Afghánistánu stát 190 miliard USD.

Americké výdaje na válku v Iráku by tak v lednu 2008 mohly překročit hranici 500 miliard dolarů (asi 10 biliónů korun). Bush přitom před invazí v březnu 2003 odhadoval, že válka bude stát desetinu. Lawrence Lindsey byl před lety dokonce propuštěn z funkce finančního poradce Bílého domu poté, co řekl, že výdaje by mohly dosáhnout 200 miliard dolarů.

Část nově požadovaných peněz by podle Bushe měla jít na financování diplomatických snah na Blízkém východě, většina však na podporu vojenských operací. Součástí je například plán na nákup 7000 obrněných vojenských vozidel za 11 miliard dolarů.

Na zdravotní pojištění peníze nebyly

Bushův mluvčí Tony Fratto řekl, že prezident doufá, že zákonodárci budou chtít rychle podpořit americké vojáky. Dá se očekávat, že opoziční demokraté budou k naplnění jeho představ přistupovat váhavě. Kritikové poukazují na to, že peníze by raději měly jít do zdravotnictví.

Bush na počátku října vetoval zákon, který měl rozšířit dostupnost dětského zdravotního pojištění. Na pojištění zhruba 10 miliónů dětí z chudých rodin měly být využity výnosy z vyšší spotřební daně na tabákové výrobky. Bush zákon vetoval s argumentem, že opatření je příliš nákladné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám