Hlavní obsah

OSN obvinila církev, že přispívá k šíření viru HIV

– TEGUCIGALPA

K rychlému šíření viru HIV v Latinské Americe přispívá to, že katolická církev nesouhlasí s používáním kondomů. V pondělí to v Hondurasu řekl zástupce Programu OSN pro boj s virem HIV a nemocí AIDS (UNAIDS) Alberto Stella.

Článek

V Latinské Americe žije přibližně 1,7 miliónu lidí trpících nemocí AIDS nebo nakažených virem HIV, který tuto chorobu způsobuje. Rychlost šíření viru přitom roste. V roce 2004 se podle údajů UNAIDS nově nakazilo 320 000 lidí, v roce 2006 už 410 000 lidí.

"Užívání kondomů se v Latinské Americe démonizuje, ale pokud by se používaly v každém vztahu, garantuji, že by se epidemie v celém regionu zastavila," řekl podle agentury Stella.

Katolícká církev nabízí řešení: žádný sex

Katolická církev, která je v Latinské Americe i přes růst počtu protestantů stále dominantní, odmítá jakékoli formy antikoncepce. Jako řešení problému s šířením nemoci AIDS prosazuje sexuální abstinenci. Podle Stelly se však už prokázalo, že abstinence v boji proti šíření HIV nepomáhá.

Názory církve na předmanželský sex a antikoncepci se v Latinské Americe často dostávají do konfliktu s moderním hodnotovým žebříčkem. Například v největší katolické zemi v regionu, Brazílii, úřady navzdory protestům církve pravidelně rozdávají zdarma kondomy, čímž v zemi udržují relativně nízký počet lidí nakažených virem HIV.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám