Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí USA ztratilo přes miliardu dolarů

WASHINGTON

Americké ministerstvo zahraničí neví, kde skončila částka zhruba 1,2 miliardy dolarů, která byla v rámci kontraktu poskytnuta soukromé bezpečnostní firmě DynCorp. Ta měla v Iráku cvičit místní policejní síly. Vyplývá to ze zprávy vládní inspekce, uvedla americká stanice CNN.

Článek

"Výsledek je, že stát neví, kde (peníze) skončily," řekl jeden z auditorů Glenn D. Furbish, který připravil dvacetistránkový dokument pro speciálního inspektora pro rekonstrukci Iráku.

Oddělení pro narkotika a policejní záležitosti (INL), které bylo na ministerstvu odpovědné za kontrakt s DynCorpem, "nedisponuje informacemi, podle kterých by se dalo zjistit, co DynCorp na základě smlouvy dodala nebo jak byly fondy utraceny," uvádí se v auditorské zprávě. Audit zakázek pro DynCor musel být přerušen, protože záznamy ministerstva jsou nespolehlivé a v nepořádku.

"INL tak neví konkrétně, co dostalo za většinu z 1,2 miliardy dolarů v rámci kontraktu s DynCorpem na výcvik irácké policie. Nedostatek kontrolních mechanismů v INL vytvořilo prostředí náchylné k plýtvání a podvodům," píše se ve zprávě.

Zpráva přichází v době kontroverze kolem další soukromé bezpečnostní firmy Blackwater, s níž americké vládní úřady uzavřely kontrakt. Tato firma je vyšetřována kvůli zářijové přestřelce, během níž bylo v Bagdádu zastřeleno 17 lidí. Americké ministerstvo obrany zaměstnává 7 300 bezpečnostních agentů ze soukromých firem a ministerstvo zahraničí tisíce dalších.

INL podle zprávy přislíbilo dát účty do pořádku, ale i tak audit kontraktu s DynCorpem nezačne dřív než v lednu a potrvá tři až pět let.

Další nesrovnalosti

Ještě než byl audit přerušen, přišlo se na řadu nesrovnalostí. Zjistil například nákup rentgenu za 1,8 miliónu dolarů, který nebyl nikdy používán, či platby 387 000 dolarů za ubytování zástupců DynCorpu v hotelích, přestože bylo k dispozici jiné ubytování. Stejně tak často chyběly dokumenty pro cestovní náklady.

Mluvčí DynCorp Gregory Lagana řekl, že celý kontrakt byl uzavřen v rychlosti po americké invazi Iráku. Podle něj ale ministerstvo i jeho firma administrativu celého kontraktu zlepšily. Ubytovávání představitelů DynCorp zdůvodnil hlavně bezpečnostními ohledy. Další problémy jsou podle něj "lidskými chybami", za které DynCorp ministerstvu pravidelně vrací peníze.

INL uzavřelo kontrakt s firmou DynCorp v únoru 2004. Podle něj mělo vyplatit do konce letošního srpna 1,34 miliardy dolarů. Zatím vydalo 1,22 miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám