Hlavní obsah

Čína zuří, Bush se sešel s dalajlámou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/PEKING

Přes odpor Číny se v úterý soukromě sešel americký prezident George Bush s tibetským dalajlámou. Potvrdil to bez dalších podrobností mluvčí Bílého domu. Ve středu se Bush zúčastní i slavnosti, na které bude tibetskému duchovnímu vůdci předána Zlatá medaile Kongresu za boj za svobodu.

Článek

Bush se sešel s dalajlámou v soukromé rezidenci a nikoli v Oválné pracovně, kde jinak přijímá oficiální návštěvy. Ze schůzky nebyly vydány žádné fotografie. Za to ve středu se při předání medaile Bush jako první americký prezident objeví s dalajlámou na veřejnosti. Dosud se setkali třikrát, poprvé v roce 2001.

Bushův mluvčí Tony Fratto během dne popřel, že by schůzka s dalajlámou byla vměšováním do čínských záležitostí, jak tvrdí Peking. "Respektujeme čínské obavy. Skutečně," řekl. "Je to setkání s duchovním vůdcem. Není to setkání například s hlavou státu." Doufáme, že čínské vedení pochopí, jak prezident vidí dalajlámu - jako duchovního vůdce a někoho, kdo chce mír."

Čína je pobouřena

Čína kvůli předání medaile už vyzvala Spojené státy, aby "napravily chyby a zrušily domluvené". Pokud se tak nestane, bude to prý mít "mimořádně vážný dopad" na vzájemné vztahy obou států. 

Vůdce tibetské komunistické strany Čang Čhing-li na rozhodnutí Kongresu udělit medaili dalajlámovi reagoval velmi trpce. "Jsme rozhořčeni. Jestliže dalajláma může dostat takovou cenu, pak nemůže být na světě žádná spravedlnost."

Když se sešla s dalajlámou německá kancléřka Angela Merkelová, Peking se stáhl z německo-čínského sympózia v Mnichově.

Čína dalajlámu, který dostal v roce 1989 Nobelovu cenu za mír, označuje za separatistu a zrádce, který se podle Čanga snaží "rozdělit vlast". Dalajláma musel v roce 1959 uprchnout ze země, když čínská vojska brutálně potlačila protičínské povstání, které bylo reakcí na okupaci Tibetu z roku 1951. Od té doby žije v exilu v Indii a zdůrazňuje, že usiluje jen o autonomii Tibetu, nikoli o jeho samostatnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám