Hlavní obsah

Washington navrhne propojit protiraketovou obranu s Ruskem

WASHINGTON

Spojené státy navrhnou společnou síť protiraketové obrany s Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Potvrdil to v pátek náměstek americké ministryně zahraničních věcí Daniel Fried. Projekt Američané nabídnou Rusům při pátečním jednání šéfů diplomacií obou zemí Condoleezzy Riceové a Sergeje Lavrova v Moskvě.

Článek

"Odpovědí je spolupráce nás, Ruska a NATO, nebo Rady NATO - Rusko na vytvoření společného systému, nebo společné sítě systémů, která by přispěla k bezpečnosti každého a která by byla odpovědí na bezpečnostní obavy Ruska," řekl Fried ve Washingtonu.

"Pokud se stanou součástí systému, budou vědět, že to není zaměřené proti nim," dodal s tím, že Washington ale nadále považuje za účelné umístit prvky systému v Polsku a Česku, které jsou ve směru raketového nebezpečí z Blízkého východu. Riceová a Gates budou podle Frieda jednat v Moskvě také o dalším postupu jaderného odzbrojování poté, co za dva roky vyprší smlouva START.

"Spojené státy se budou snažit, aby po vypršení smlouvy START nevznikla v jaderném odzbrojování trhlina. Budeme přesvědčovat Moskvu, aby neodstupovala od společného snižování stavů konvenčních zbraní," upozornil Fried.

Reklama

Výběr článků

Načítám