Hlavní obsah

USA soudí muže, kteří prý chtěli zaútočit na Chicago

– MIAMI
Novinky, BBC, znk

V americkém Miami začal v úterý soud se sedmi údajnými teroristy. Policie viní skupinu mužů z toho, že plánovala vyhodit do vzduchu nejvyšší budovu v USA, Sears Tower v Chicagu. Podle obžaloby chtěla zahájit guerilovou válku, která by vedla ke svržení vlády USA. Obžalovaní, kteří byli zatčeni v červnu roku 2006, tvrdí, že jsou nevinní.

Foto: Profimedia.cz

Sears Tower je vysoká 527 metrů.

Článek

"Obžalovaní se dali dohromady z jednoho jediného důvodu, a tím je zahájit svatou válku proti USA," uvedl před soudem státní zástupce Richard Gregorie. Dodal, že chtěli vyhodit do vzduchu několik významných budov a dát jed do solniček v restauracích.

Útok na Sears Tower by podle Gregoriea nikdo nepřežil. Skupina prý chtěla postřílet všechny ty, kterým by se podařilo z budovy utéci.

Sears Tower byla postavena v centru Chicaga na přelomu 60. a 70. let minulého století, je vysoká 527 metrů.

Obhajoba: S plánem přišli informátoři FBI

Obhajoba však tvrdí, že teroristický plán si vymysleli dva placení informátoři FBI, ze kterých se jeden vydával za člena al-Kájdy. Obžalovaní s ním naoko souhlasili, aby od nich vymámili peníze.

Skupina podle jejich obhájců doufala, že oba muže připraví o 50 000 dolarů, které jí nabídli. "Chtěl si jen vzít jeho peníze a utéct. No a koho lépe ošidit než údajného člena al-Kájdy," uvedla advokátka Ana Jhonesová o svém klientu Narseal Batisteovi, který měl být v čele skupiny.

Po zatčení sedmi podezřelých úřady uvedly, že se sice jednalo o teroristy, ti však nepředstavovali reálnou hrozbu, protože neměli kontakty na al-Kájdu a nevlastnili ani zbraně ani prostředky na provedení útoků.

Pokud je soud shledá vinnými, každému z obžalovaných hrozí až 70 let vězení. Proces zřejmě potrvá do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám