Hlavní obsah

Pentagon chce na války rekordních 190 miliard

– WASHINGTON/KÁBUL
Novinky, ČTK, aš, Chicago Tribune

Americký ministr obrany Robert Gates v noci na čtvrtek oznámil, že v příštím roce bude Pentagon požadovat na války v Iráku a Afghánistánu rekordní sumu téměř 190 miliard dolarů. Je to nejvyšší částka od zahájení obou konfliktů.

Článek

Vláda prezidenta George Bushe už požádala Kongres o schválení 147 miliard dolarů na obě války pro fiskální rok 2008, který začíná 1. října. Robert Gates ale usiluje o zvýšení výdajů o dalších 42,3 miliardy dolarů.  Z této částky by mělo jít 11 miliard na 7000 obrněných vozidel odolných proti minám a přepadům, označovaná jako MRAPV s korbou ve tvaru V, aby se snížil účinek explozí. 

Dalších devět miliard je určeno na zajištění klíčového vybavení pro budoucí mise. Další peníze jsou potřebné také na výcvik a vybavení iráckých bezpečnostních sil a na zlepšení amerických základen v Iráku.

Podle údajů rozpočtového výboru schválil Kongres od září 2001 celkem 602 miliard dolarů na obě války, které Spojené státy zahájily za vlády prezidenta Bushe.

Několik demokratických senátorů už vyjádřilo obavy z rozsahu posledního požadavku. Pokud by byl schválen, šlo by o největší roční výdaje na armádu od zahájení obou konfliktů.

Gates se žádostí přišel krátce poté, co prezident George Bush odrazil požadavky demokratů na rychlé ukončení války v Iráku a stanovení přesného termínu stahování sil z Iráku, i když slíbil, že v příštím roce se kontingent zmenší o třicet tisíc vojáků. Stav tedy bude stejný jako před vysláním posil.

V Afghánistánu unesli zahraniční humanitární pracovníky

Zatímco situace v Iráku se po nasazení dalších třiceti tisíc amerických vojáků, kteří od jara podnikají operace v Bagdádu a jeho širším okolí, v Afghánistánu je Tálibán v posledních dvou letech aktivnější než kdy dříve.

V Afghánistánu byli v pátek uneseni dva zahraniční pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), kteří se v srpnu účastnili vyjednávání s radikálním hnutím Tálibán o propuštění skupiny zadržovaných jihokorejských rukojmích. Uvedli to afghánské úřady.

Oba cizinci v doprovodu dvou řidičů odjeli do provincie Vardak, kde chtěli vyjednávat o propuštění německého občana uneseného v červenci. Neznámí únosci zajali všechny čtyři osoby. Tálibán hrozil, že bude pokračovat v taktice únosů.

Reklama

Související články

Výbor Kongresu USA kritizuje vývoj v Iráku

Podle předběžné zprávy, kterou připravil vyšetřující výbor amerického Kongresu, se irácké vládě podařilo splnit jen tři z 18 kritérií určených jí Spojenými...

Výběr článků

Načítám