Hlavní obsah

Vůdce sekty mormonů odsoudili za podíl na znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALT LAKE CITY

Vůdce polygamní mormonské sekty Warren Jeffs byl v úterý odsouzen v americkém státě Utah za spoluúčast na znásilnění, za což mu hrozí doživotní vězení. Zločinu se podle prokuratury dopustil tím, že přinutil čtrnáctiletou dívku provdat se za jejího devatenáctiletého bratrance a k pohlavnímu styku s "manželem". Jde přitom pouze o jeden z mnoha případů.

Článek

Jeffs podle žalující strany přinutil dívku k manželství a hrozil jí, že přijde do pekla, jestliže nebude mít pohlavní styk. Dnes 21letá žena už dříve vyšetřovatelům pověděla, že byla ze situace zoufalá. S manželem po svatbě prý měli pohlavní styk až měsíc po svatbě poté, co spolykala větší množství prášků. "Pak jsem schoulila na podlaze. Jediné, co jsem si přála, bylo umřít," řekla.

Allen Steed, který v případu obviněn nebyl, před porotou tvrdil, že první styk iniciovala manželka. V Utahu mohou mít podle práva čtrnáctiletí dobrovolný pohlavní styk, nikoliv ovšem jestliže je k tomu přesvědčila osoba o tři a více let starší.

Obhájci Warrena Jeffse argumentovali tvrzením, že jejich klient nemohl vědět, že dívka bude znásilněna. Ona sama prý navíc o svých problémech před členy sekty mluvila příliš neurčitě.

V polygamii do nebe

Jeffs patřil mezi deset nejhledanějších lidí v USA. Prohlašoval se za proroka Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kterou založil v roce 2002 a k níž se hlásilo na 10 000 lidí. Členové církve věří, že muž má mít alespoň tři manželky, jinak se nedostane do nebe. Jeffs sám měl prý až 70 manželek. 

Polygamie je ve Spojených státech nezákonná. Úřady v případě Jeffsovy církve ovšem dlouho váhaly věc řešit. Obávaly se totiž opakování scénáře tragických událostí z města Waco v Texasu v roce 1993. Obléhání sídla tamní sekty vedlo tehdy ke smrti osmi desítek osob.

Jeffs unikal před zákonem dva roky. Nakonec byl před rokem zadržen při rutinní silniční kontrole nedaleko Las Vegas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám