Hlavní obsah

Venezuelský prezident vydržel v televizi mluvit osm hodin

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

O své řecnické dovednosti a také vytrvalosti přesvědčil venezuelský prezident Hugo Chávez. V neděli v pořadu "Haló, prezidente!" dokázal mluvit přes osm hodin. Uvedl to britský deník The Guardian.

Článek

Chávezův proslov začal v jedenáct dopoledne a skončil po sedmé hodině večer. "Poprvé v historii," řekl poté s úsměvem čelem na kameru.

Pořad je vysílán pokaždé z jiného místa, tentokrát z ropné továrny ve městě El Tablazo. Chávez na začátku vystoupil s dělnickou přilbou a ochrannými brýlemi. Uvedl, že během pěti let bude do venezuelského ropného průmyslu investováno 20 miliard dolarů, aby mohl konkurovat "hegemonii USA".

Zatímco mluvil, ministerstvo informací shromážďovalo výňatky z jeho projevu a posílalo je každé dvě minuty e-mailem. Podle listu jich bylo celkem devatenáct.

Chávez byl jako vždy temperamentní a plynulý, na poznámky se díval jen ojediněle. Jeho projev sahal od energetické politiky, ústavní reformy či snížené ceně bytů až po evropskou integraci a mírová jednání v Kolumbii. Jak hodiny plynuly a pozornost diváků pohasínala, prezident občas i zazpíval nebo řekl nějaký vtip.

Sledování pořadu je pro politiky a novináře povinné

V pořadu "Haló, prezidente!" Chávez pravidelně představuje svá rozhodnutí, diskutuje také o pojetí své socialistické revoluce a čelí dotazům díváků.

"Chávez vládne z 'Haló, prezidente!'. Tady ministři zjišťují, že byli nominování do funkce nebo propuštěni. Zde jsou starostové a guvernéři kritizováni za všechny své chyby," uvedl politolog Arturo Serranona z Katolické univerzity v Caracasu.

Politici, diplomaté a novináři mají povinnost nedělní prezidentskou show sledovat. Jeden korespondent britské agentury před časem uvedl: "Nemohl jsem z kanceláře, nemohl jsem dělat nic jiného, než se dívat na Cháveze".

Mluvit osm hodin za sebou dokáže jen málokdo. Fidel Castro na konferenci OSN v roce 1960 mluvil čtyři hodiny a 29 minut. Bill Clinton, který byl považován za plodného řečníka, vydržel při přednesu Zprávy o stavu unie "pouhých" 89 minut.

Venezuelský prezident bude ale ještě muset hodně trénovat, aby překonal rekord amerického senátora Wayna Morseho z Oregonu. Jeho projev v dubnu 1953 trval 22 hodin a 26 minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám