Hlavní obsah

Po dopadu objektu z vesmíru onemocněly v Peru stovky lidí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIMA

Stovky lidí byly ošetřeny v Peru, poté co navštívily kráter v Andách, který se vytvořil po dopadu objektu z kosmu, zřejmě meteoritu. Do hor se zřítil v sobotu u města Carancas asi 1300 kilometrů jižně o Limy.

Článek

Lidé, kteří navštívili místo dopadu, si stěžovali na bolesti hlavy, nevolnost a někteří poté, co se nadýchali plynů stoupajících z kráteru, také zvraceli.

Kráter má průměr třicet metrů a hluboký je šest metrů. Stoupají z něho páchnoucí plyny.

"Objekt je pohřben v zemi," sdělil Heber Mamani, který v odlehlé oblasti bydlí. "Žádáme o analýzu, protože se obáváme o naše lidi. Mají strach. Zahynul jeden býk a několik dalších zvířat je nemocných," dodal.

Ke kráteru míří skupina vědců, aby místo prozkoumala, posbírala vzorky a zjistila, zda jde skutečně o meteorit. Renan Ramírez z Peruánského institutu pro jadernou energii tvrdí, že jde o meteorit.

"Je to běžný meteorit, když dopadne, vyvíjejí se plyny z půdy, která se při dopadu roztavila," řekl a dodal, že vylučuje, že by šlo o satelit. Na místě nebyla zjištěna zvýšená radioaktivita.

Přední peruánský geolog Honorio Campoblanco vyzval úřady, aby lidem zabránily chodit ke kráteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám