Hlavní obsah

Veterán z války v Zálivu si vybral smrt na elektrickém křesle

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASHVILLE

Ve středu byl popraven v americkém státě Tennessee 45letý Daryl Holton, který byl odsouzen za vraždu čtyř dětí. Poprava byla vykonaná na elektrickém křesle, jemuž dal muž přednost před smrtící injekcí. V Tennessee použili elektrické křeslo poprvé od roku 1960.

Článek

Holton si překvapivě vybral popravu na elektrickém křesle, přestože stát upřednostňuje popravu smrtící injekcí. Od roku 1999 si odsouzenci v tomto státě mohou vybrat mezi těmito dvěma způsoby exekuce.

Podobně jako v případě dalších čtyř lidí odsouzených v Tennessee k smrti, byla Holtonova poprava v únoru odložena, protože v prováděcí příručce pro popravy byly chyby a směšovaly se oba způsoby exekuce. Kvůli tomu vyhlásil v únoru guvernér Phil Bredesen 90denní moratorium na vykonání poprav.

Holton byl popraven až ve středu, i když právníci se snažili exekuci zastavit s odkazem na nehumánnost metody, kterou si odsouzenec vybral.

Holton trpěl traumaty z války v Perském zálivu

Holton byl odsouzen k absolutnímu trestu za to, že v roce 1997 v městečku Shelbyville poblíž Nashvillu zastřelil tři své vlastní syny a jejich nevlastní sestru. Policii sdělili, že je zabil, protože mu jeho bývalá žena bránila se s dětmi vídat. Původně zamýšlel zabít ji a sebe.

:. Daryl Holton na policejní fotografii Foto ČTK/AP

Čin nepopíral, uvedl, že děti postavil do řady v garáži svého strýce a tam je postřílel. Jeho obhájci tvrdili, že byl dlouho duševně nemocný a zřejmě trpěl posttraumatickým stresem, který utrpěl během služby v armádě. Nasazen byl ve válce v Perském zálivu.

V deseti amerických státech se popravuje na elektrickém křesle, ale v devíti je možné si vybrat i jinou metodu popravy. Jen v Nebrasce k němu není alternativa.

Reklama

Výběr článků

Načítám