Hlavní obsah

Bush oznámí stažení 30 000 vojáků USA z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident Spojených států George Bush by měl ve čtvrtek večer americké veřejnosti oznámit, že do poloviny příštího roku plánuje snížení počtu amerických vojáků v Iráku o 30 000. Uvedli to američtí vládní činitelé. Prezident oznámí své rozhodnutí v televizním projevu.

Článek

Podle Bílého domu Bush ve svém vystoupení schválí doporučení vrchního velitele amerických sil v Iráku Davida Petraeuse a velvyslance USA v Bagdádu Ryana Crockera. Ti v pondělí a úterý přednesli před Kongresem svá hodnocení situace v Iráku.

Očekává se, že Bush doporučí, aby počet Američanů v Iráku byl příští rok v srpnu 130 000, jak tomu bylo před letošním navýšením. Prezident však zřejmě podmíní stažení vojsk příznivým vývojem v Iráku.

Petraeus a Crocker čelili v Kongresu kritice

Petraeus a Crocker sklidili svým vystoupením kritiku v Senátu, a to jak ze strany republikánů, tak i demokratů, kteří požadují rychlejší stažení amerických jednotek ze země.

USA mají nyní v Iráku zhruba 168 000 vojáků. Podle Petraeusova plánu by stahování mělo začít již tento měsíc, a to odchodem jednotky námořní pěchoty. V prosinci by Irák měla opustit armádní brigáda s asi 4000 příslušníky. Další přesuny by měly pokračovat tak, aby počtu 130 000 bylo dosaženo do srpna 2008.

Petraeus zároveň připustil, že poté by odsun mohl pokračovat, ale zatím je předčasné říci, jak rychle. Bushovi doporučil, aby s dalším rozhodnutím o tom, zda vůbec, o kolik a jak rychle stavy snížit, vyčkal do příštího března.

Podle irácké vlády zůstane po odsunu v zemi 100 000 vojáků

Irácká vláda se domnívá, že odsun zahraničních vojsk bude pokračovat celý příští rok a na jeho konci v Iráku zůstane maximálně 100 000 vojáků. Řekl to ve středu bezpečnostní poradce irácké vlády Muvaffak Rubáí.

"Možná není daleko od pravdy, když řekneme, že do konce příštího roku zde bude míň než 100 000 zahraničních vojáků," řekl Rubáí na tiskové konferenci. Rozhodující podle něj bude bezpečnostní situace v Iráku a celé oblasti a také výcvik iráckých bezpečnostních jednotek.

V Iráku je nyní téměř 180 000 cizích vojáků. Mezi zhruba 20 zeměmi, které jsou nyní členy koalice, je s 89 vojáky také ČR. Mandát OSN pro koaliční síly vyprší letos v prosinci, pokud irácká vláda nepožádá o prodloužení.

Reklama

Výběr článků

Načítám