Hlavní obsah

Konspirační teorie ani po šesti letech neslábnou

Právo, Rostislav Matulík

Mohlo by se zdát, že šest let po teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu jsou okolnosti pádu věží Světového obchodního střediska (WTC) a poškození Pentagonu natolik známé, že stoupenců teorií spiknutí začne pomalu ubývat. Opak je ale pravdou. Pokud zadáte do internetového vyhledávače Google anglicky slova "11. září" a "konspirace", získáte 2,9 miliónu odkazů.

Článek

Dokumentární film 21letého režiséra Averyho "Loose Change" (Náhodná změna) z roku 2006 se stal fenoménem webové stránky YouTube, ale i jiných serverů, z nichž si jej lidé na doporučení autora zdarma stahují a vypalují.

Dylan Avery ve svém kontroverzním snímku odmítá oficiální verzi útoků z 11. září 2001 a obvinil přímo vládu Spojených států. Do WTC prý žádná letadla nenarazila, protože šlo o řízené demolice, a let číslo 93 pokojně přistál na letišti v Clevelandu. V okolí Pentagonu se zase nenalezly žádné trosky letadla, dokládá na snímcích režisér. Většinu dobře známých argumentů sice opírá o nepřesné údaje, a nepřizval k natáčení žádného odborníka, ale film přesto dosáhl obrovské popularity.

Herečka Rosie O'Donnellová zase nedávno v jedné z nejsledovanějších talkshow "Názor" otevřeně tvrdila, že třetí budova, WTC 7, která spadla v osudný den za 6,6 vteřiny bez zjevné příčiny, byla také odpálena zevnitř. "Jinak je nepochopitelné, že se tak lehce rozložila, když ji nezasáhla žádná letadla," uvedla herečka, kterou podpořil i její kolega Charlie Sheen. Hvězdy Hollywoodu přitom zjevně nejsou samy.

:. Flashová animace k útokům ze září 2001

:. Animaci zvětšíte do nového okna zde

Podle posledního průzkumu mezi 1010 Američany si více než třetina respondentů myslí, že útoky buďto připravila vláda USA, anebo neudělala nic proto, aby jim zabránila. Na 16 procent respondentů si myslí, že budovy WTC byly dopředu zaminovány, a s verzí o dopadu rakety na Pentagon souhlasí 12 procent Američanů.

Pochybnosti okolo Attova dopisu

Mohlo by se zdát, že k domnělým či faktickým nesrovnalostem již nelze nic dodat. Přesto se čas od času objevují nová fakta. Britský dopisovatel deníku The Independent Robert Fisk nedávno zapochyboval na stránkách svého listu nad podivným dopisem, jehož autorem měl být vůdce atentátníků Muhammad Atta. Egypťan v listu na rozloučenou písemně adresoval řadu pravověrných rad ostatním únoscům. Problém je ale v tom, že věřící muslimové, většinou Fiskovi přátelé, je považují za zcela nesmyslné a fatálně nelogické.

Atta se například v dopise zmiňuje o své rodině, což by ovšem ani ten věroučně nejzmatenější muslim neudělal. "Do takové modlitby by svou rodinu zkrátka nezahrnul," tvrdí Fisk s odvoláním na své známé z Blízkého východu. Divné je i to, že Atta připomíná také svým bratřím, aby se pomodlili muslimskou modlitbu úsvitu fadžr a tu pak cituje. "Jenže žádný praktikující muslim by takové připomenutí nepotřeboval - a ani by nečekal, že by z modlitby byly v dopise uvedeny citáty," diví se Fisk.

Není pochyb, že o 11. září se nikdy nedozvíme všechna fakta, takže spiklenecké teorie budou mít i nadále z čeho žít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám