Hlavní obsah

Situace v Iráku se zlepšuje, uvedl americký generál

– WASHINGTON
Novinky, CNN, BBC,

Před americkým Kongresem vystoupili v pondělí vrchní velitel amerických sil v Iráku generálomajor David Petraeus a americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker. Během pondělí a úterý vystoupí před čtyřmi kongresovými výbory, které mají zhodnotit, jak úspěšná je americká strategie v Iráku a měly by rozhodnout o uvolnění dalších peněz na válku.

Článek

Petraues obhajoval strategii, se kterou přišel letos v Iráku. Podle něj posílení amerických jednotek o třicet tisíc na 168 000 mužů a rozsáhlé bezpečnostní operace vedly ke snížení násilí a vojenské cíle byly z větší části naplněny. Považuje za reálné, že by se počet Američanů v Iráku mohl do příštího léta snížit na na 130 000. Celkově se podle něj situace v Iráku zlepšuje, je to patrné hlavně v tom, jak se zvyšuje bezpečnost. Dodal, že bezpečnost je klíčová pro politický pokrok, o němž je známo, že vázne.

Petraeus úspěch své strategie obhajuje s tím, že ubylo útoků pomocí nastražených náloží u silnic, které si vyžádaly nejvíce obětí mezi americkými vojáky. Snížil se i počet atentátů pomocí aut plných výbušnin, uvedl Petraeus.

Situaci podle něj zhoršovalo také vměšování Sýrie a zejména Íránu, ale také rozšířená míra korupce.  

Čísla byla ověřena

Podle demokratického senátora Dicka Durbina, který válku kritizuje, Bílý dům data upravil podle svých potřeb. Petraeus ale zdůraznil, že data, která uvádí, byla ověřena nezávislými institucemi.

Petraueus sdělil, že se snížil počet útoků. Za posledních několik týdnů je podle něj nejnižší od roku 2006 a poklesl i počet civilních obětí atentátů. Snížil se také počet obětí sektářského násilí, je nejnižší od prosince 2006. Podařilo se také objevit velké množství zbraní a výbušnin, což možná vedlo k tomu, že útoky v Bagdádu klesly od června na třetinu, obhajoval generál. 

Generál uznal, že počet atentátů je i přes pokles stále vysoký a armáda se tak nyní soustředí na rozbití sítí, které je podnikají.

Generál zmínil i potlačení šíitských extremistů, kteří jsou mimo jiné podporováni z Iránu a také ze strany libanonského Hizballáhu.

Podle něj se zlepšuje i kvalita irácké armády, která už podniká některé akce zcela samostatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám