Hlavní obsah

Bin Ládin na novém videu: USA jsou stále zranitelné

– WASHINGTON

Vůdce teroristické sítě Al-Kajda Usáma bin Ládin po třech letech zveřejnil další videoposelství, jímž připomíná výročí atentátů z 11. září 2001. Varuje Spojené státy, že přes svou vojenskou a hospodářskou sílu zůstávají zranitelné. Bin Ládin Američany vyzval, aby konvertovali k islámu, pokud chtějí skončit válku v Iráku. Záznam, který v pátek obdržela americká vláda a poté jej odvysílala katarská televize Al-Džazíra, ale neobsahuje otevřené výhrůžky.

Článek

"Ačkoli je Amerika nejsilnější hospodářskou velmocí a má největší a nejmodernější vojenský arzenál, ačkoli utrácí za válku (v Iráku) více než celý svět utrácí za své armády a ačkoli je hlavním státem ovlivňujícím světovou politiku, jako by měla monopol na nespravedlivé právo veta... dokázalo 19 mladíků... změnit směr ručičky jejího kompasu," prohlásil bin Ládin na nahrávce.

"Téma mudžáhidů (svatých bojovníků) se stalo neoddělitelnou součástí projevů vašeho vůdce (prezidenta George Bushe)... Od 11. (září) ovlivňují mudžáhidé velkou část politiky," dodal nejhledanější terorista světa. Amerického prezidenta George Bushe kritizuje bin Ládin především kvůli nynější situaci v Iráku. Spolčil se prý se šíity proti sunnitům a situace se mu vymkla z rukou. Nyní je "jako ten, kdo orá a zasévá v moři", sklízí jen neúspěchy.

Přijměte islám, vyzývá Usáma Američany

Bin Ládin dále konstatuje, že většina Američanů si přeje konec války v Iráku. "Proto jste si zvolili Demokratickou stranu, ale demokraté neučinili nic, co by stálo za zmínku. Naopak nadále souhlasí s utrácením desítek miliard dolarů na další zabíjení a válku," řekl.

"Prospělo by vám, kdybyste poslouchali vzkazy vašich vojáků z Iráku, kteří platí - svou krví, svými nervy a utrženými končetinami - daň za toto nezodpovědné jednání," dodal.

Bin Ládin soudí, že existují dva způsoby, jak válku skončit. "První je, že budeme pokračovat ve stupňování boje a zabíjení namířeného proti vám... Druhé řešení je na vaší straně. Vyzývám vás, abyste přijali islám. Tak rovněž dosáhnete splnění vašeho přání zastavit tuto válku, protože jakmile si majitelé velkých korporací vedoucích válku uvědomí, že jste ztratili důvěru ve váš demokratický systém a začali jste hledat alternativu, kterou je islám, budou si vás předcházet a budou dělat, co budete chtít, aby vás od islámu odradili," řekl.

Nahrávka vznikla nedávno, zřejmě je autentická

Půlhodinová nahrávka, jejíž kopii v pátek obdržela americká vláda a již ve zkrácené podobě následně odvysílala arabská televize Al-Džazíra, byla pořízena teprve nedávno. Bin Ládin v ní totiž hovoří o vítězství amerických demokratů ve volbách do Kongresu a o francouzském prezidentovi Nicolasu Sarkozym, který byl do své funkce zvolen v květnu.

Nejpřesnější vodítko k dataci nahrávky poskytuje bin Ládin v prohlášení: "Před pár dny si Japonci připomněli 62. výročí zničení Hirošimy a Nagasaki vašimi jadernými zbraněmi." Toto výročí bylo uctěno 6. srpna.

Hlas na videonahrávce podle amerických zpravodajských expertů "téměř jistě" patří Usámu bin Ládinovi. V sobotu o tom s odvoláním na neupřesněný americký zpravodajský zdroj informovaly světové agentury.

Šéf Al-Káidy je na videu, které zahajuje "chválou Alláhovi a jeho právu odplaty", vidět, jak sedí za stolem oblečený v róbě bílé a krémové barvy a bílém turbanu. Je unavený a pobledlý a má kratší bradku než při svém posledním vystoupení v roce 2004. Vousy si zřejmě také nechal obarvit na černo.

Bush: Bin Ládin ukázal, že musíme v Iráku zůstat

Na bin Ládinovo poselství reagoval prezident USA George Bush, když nahrávkou označil za připomínku "nebezpečného světa, v němž žijeme".

"Je nezbytné, abychom ukázali odhodlanost chránit sebe sama a neumožnili Al-Kajdě žádná bezpečná útočiště," prohlásil Bush.

Podle něho nynější bin Ládinovo poselství potvrzuje, že americká vojenská přítomnost v Iráku je oprávněná. "To, že je zmíněn Irák, považuji za významné, protože nám to připomíná, že Irák je součástí boje proti extremismu" a Spojené státy musejí podat důkaz svého odhodlání extremisty porazit, dodal Bush.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám