Hlavní obsah

Odvážného pilota Fossetta se nedaří nalézt

CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RENO

Žádné výsledky nepřineslo pátrání po americkém pilotovi Steve Fossettovi, který je nezvěstný od pondělí, kdy se vydal na rutinní let. Stále je však naděje, že se 63letého Fossetta, který jako první člověk v roce 2002 obletěl zemi v balónu, podaří najít, protože informace, že se podařilo nalézt vrak jeho stroje, byla mylná. Pátrací letadlo našlo jen neevidované šrotiště.

Článek

Ve středu večer místního času se už záchranné týmy domnívaly, že nalezly vrak Fossettova stroje. Když však podezřelé místo prozkoumala helikoptéra a pěší hlídka, ukázalo se, že u Walker River je neevidované šrotiště. Majorka pátrací služby Cythia Ryanová přitom uvedla, že kdyby Fossett havaroval u Walker River, měl by šanci se zachránit a dojít na ranč. Má totiž značné zkušenosti.

Výsledky nepřineslo ani nasazení pátracího stroje C-130 Hercules vybaveného termovizí, který se pohyboval nad územím o rozloze 1600 kilometrů čtverečních, ani stroj s multispektrální kamerou Archer odvozenou na zařízení amerického námořnictva.

Ráno bylo nasazeno deset pátracích letadel a záchranáři se rozhodli rozšířit záběr pátrání na asi 4400 kilometrů čtverečních nepřístupného hornatého a pouštního terénu Nevady.

Podmínky přitom jsou dobré, viditelnost je velmi dobrá ve dne i v noci, protože nebe je téměř bez oblaků a vítr je slabý.

Hledání jehly v kupce sena

Fossetův stroj se nedaří nalézt, i když byl vybaven systémem ELT, který udává jeho polohu. Tento systém ale nefunguje pod vodou a mohl být vyřazen z provozu v případě velmi silného nárazu. Systém také funguje jen do té doby, než se vybijí baterie. V úterý byly zaznamenány dva falešné signály ELT.

Obavy vzrůstají s uplývajícím časem, což uvedl i Fossettův přítel a občasný soupeř, miliardář Richard Branson.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Podle záchranářů práce připomíná hledání jehly v kupce sena a pečlivé prohledání plochy, kterou mohl Fossett obsáhnout, potrvá týdny. Pátrání komplikuje, že Fossett neudal cíl svého letu, to ale při letech za viditelnosti není nutné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám