Hlavní obsah

V Nikaraguy zabil hurikán Felix přes 100 lidí, Tokio ohrožuje tajfun

MANAGUA

Počet obětí hurikánu Felix v Nikaraguy vzrostl. Podle místních úřadů už překročil stovku. Dalších dvě stě lidí se pohřešuje, z moře se však podařilo zachránit 150 Indiánů kmene Miskito. Více než padesát tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Článek

Počet obětí vzrostl poté, co moře vyplavilo 25 těl Indiánů, kteří se pokoušeli ukrýt v kánoích. Už předtím uvedl šéf nikaragujského systému ochrany před živelními pohromami Ramón Ernesto Soza: "Máme přes 40 mrtvých a bilance se zhoršuje."

V sousedním Hondurasu zemřeli přinejmenším dva lidé a tisíce dalších musely být kvůli rozvodněným řekám na severu země evakuovány.

Mezi nikaragujskými oběťmi je muž, který se utopil, když se jeho loď převrhla, i žena, která zahynula, když na její dům spadl strom. Mezi oběťmi je i novorozenec, který zemřel, protože se mu nedostalo poporodní péče.

Více než padesát tisíc lidí přišlo v Nikaraguy o střechu nad hlavou. Jen v pobřežní provincii bylo zničeno 5000 domů.

Hurikán zanesl Indiány na moře

V Nikaraguy se pohřešuje dvě stě osob, jen provincie Matagalpa hlásí přes padesát nezvěstných. Většinou jde o chudé Indiány kmene Miskito. Honduraské úřady přitom z moře zachránily už 150 indiánů, jejichž kánoe a čluny na volné moře zanesla bouře, uvedla honduraská kongresmanka Carolina Echeverriaová, která zastupuje severovýchodní provincii Gracia a Dios při hranicích s Nikaraguí. Devět ze zachráněných bylo ve vážném zdravotním stavu a byli předány do rukou lékařů.

Fernando Pereira, jenž byla na rybářské plachetnici, která se potopila, uvedl, že se musel 12 hodin držet kusu dřeva, aby se neutopil. Měl přitom vykloubené rameno. Dalšímu rybáři se podařilo v ohromných vlnách doplavat na břeh. "Nevím, jak jsem přežil," uvedl Jelivaro Climax.

Kongresmanka je přesvědčena, že záchranáři najdou i další nezvěstné: "Věříme, že mnoho dalších bylo zaneseno na moře,"

Hurikán Henriette, který řádí na pacifickém pobřeží Mexika, si vyžádal už devět obětí. Ve středu podruhé zasáhla území Mexika. Meteorologové očekávají, že se rozplyne nad pouštěmi v severním Mexiku.

Japonskou metropoli ohrožuje tajfun

Mohutný tajfun Fitow, provázený nárazy větru o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a průtržemi mračen, nadále směřuje na Tokio a okolí, varovali ve čtvrtek japonští meteorologové. Večer středoevropského času si vyžádal první oběť. Dalších 30 lidí utrpělo v souvislosti s řáděním živlu zranění.

Fitow se večer středoevropského času nacházel 190 kilometrů jihozápadně od Tokia. Rychlost větru v tu chvíli činila 126 kilometrů za hodinu, což naznačuje, že slábne. K Tokiu se tajfun dostane zřejmě v pátek dopoledne.

V Japonsku byly zrušeny některé místní lety, přerušena doprava na části železničních tratí a zastaven provoz trajektů. Silný vítr, který tajfun provází, už na některých místech přetrhal elektrické vedení a asi 13 000 domácností zůstalo bez elektřiny. Meteorologové varovali také před možností záplav. V prefektuře Gunma severně od Tokia prudký déšť způsobil sesuv půdy, který zničil několik budov.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Felix zesílil na pátý stupeň

Hurikán Felix, který řádí v Karibiku, zesílil na pátý, nejvyšší stupeň v pětistupňové škále. Rychlost větru nyní dosahuje až 270 kilometrů za hodinu. Oznámilo...

Výběr článků

Načítám