Hlavní obsah

Thompson je dalším kandidátem na prezidenta USA

Právo, Novinky, BBC, Jiří Roškot, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ve velké režii oficiálně vstupuje do boje o prezidentskou nominaci republikán Fred Thompson (65). Svou kandidaturu oznámil ve středu večer v americké televizi. Očekává se, že vyhoví konzervativní základně strany a ohrozí dosud vedoucího exstarostu New Yorku Rudolpha Giulianiho.

Článek

"Kandiduji na prezidenta Spojených států," řekl Thompson v předtočeném pořadu s oblíbeným moderátorem Jay Lenem.

Podobně jako čelná demokratka Hillary Clintonová letos v lednu, rozhodl se zveřejnit své rozhodnutí prostřednictvím videa na své webové stránce (www.imwithfred.com), na níž mimochodem pro návštěvníky z ČR naskočí automaticky data všech akcí v češtině.

Aby zdůraznil vážnost okamžiku, nezapojil se ve středu tento bývalý právník, lobbista, senátor a také herec do televizní debaty se svými rivaly v New Hampshire, ale během jejich slovního klání si předplatil odvysílání vlastního televizního spotu.

Pragmatický konzervativec

Už ve čtvrtek odpoledne má v plánu vyrazit coby oficiální kandidát mezi voliče do Iowy, New Hampshire a do Jižní Karolíny, kde budou v lednu 2008 primární volby nejdřív.

Podle časopisu The Economist však Thompson už promarnil okamžik slávy. Poté, co v polovině března poprvé oznámil úmysl stát se prezidentem, koupal se v zájmu i přízni veřejnosti, ale váhal příliš dlouho. Jeho projevy příliš netáhnou a peněz na kontě má málo.

I jeho image, zvláště pak konzervativce a "nového Reagana", už dostala praskliny. Média třeba zjistila, že jako vyšetřovatel skandálu Watergate donášel informace prezidentu Nixonovi, nebo že v roce 1991 lobboval pro organizaci za plánované rodičovství.

Zatímco Reagan byl podle Economistu ideologickým konzervativcem, je jím centristický exsenátor Thompson jen z pragmatismu. "Jeho šance závisí na slabosti ostatních, spíš než na jeho vynikajících kvalitách," poznamenal časopis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám