Hlavní obsah

Hurikán Felix pustošil Nikaraguu, míří k Belize

Hurikán Felix v úterý kolem 23:00 SELČ nad územím Nikaraguy zeslábl již na první stupeň pětibodové stupnice. Rychlost jejího větru je nyní 120 kilometrů za hodinu.

Článek

Meteorologové se v současnosti obávají přívalových dešťů, které hurikán přinese. Nad Guatemalou a Hondurasem by podle předpovědí mohlo spadnout až 65 centimetrů srážek.

V Nikaragui bylo kvůli hurikánu evakuováno na 12.000 lidí. Felix při prvním náporu zničil kostel ve městě Puerto Cabezas a strhal zde střechy. Vyžádal si tady také první oběť, když v provizorním přístřeší zemřelo na podchlazení novorozené dítě.

Na místě už zasahuje 700 vojáků, kteří pomáhají s odklízením trosek a chrání oblast před rabováním.

Desítky tisíc evakuovaných

V Hondurasu bylo celkově evakuováno asi 40 000 osob. Více než 2500 z nich tvořili turisté, především z oblíbených destinací na ostrovech Roatán, Utila a Guanaja.

Na 40.000 ohrožených Hondurasanů našlo útočiště v provizorních ubytovnách, dalších 15 000 však muselo vyhledat nejbezpečnější kouty ve svých domovech, jelikož pro ně už kapacita dopravy nestačila.

Předpokládá se, že hurikán ve středu zamíří dál k Belize a k mexickému poloostrovu Yucatán. Varování byla vydána také v Salvadoru a Guatemale.

Mapa Střední Ameriky. Ze západu ohrožuje Mexiko bouře Henrietta, východní část bojuje s hurikánem Felix. Foto:ČTK/AP

Henriette udeří zřejmě odpoledne

Felix zesílil na pátý stupeň již v pondělí, poté ale oslabil. V neděli se prohnal kolem ostrovů Aruba, Curaçao a Bonaire v Nizozemských Antilách, kde kácel stromy a eletrické vedení. Na Curaçao voda zaplavila domy ležící v níže položených oblastech.

Karibik zasáhla i tropická bouře Henriette, která zesílila v úterý na hurikán. Během dne by mohla zasáhnout mexický poloostrov Baja California. Sesuv půdy, který bouře zapříčinila, v pondělí připravil o život šest lidí v mexickém Acapulcu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Felix zesílil na pátý stupeň

Hurikán Felix, který řádí v Karibiku, zesílil na pátý, nejvyšší stupeň v pětistupňové škále. Rychlost větru nyní dosahuje až 270 kilometrů za hodinu. Oznámilo...

Výběr článků

Načítám