Hlavní obsah

Hurikán Felix zesílil na pátý stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONDURAS

Hurikán Felix, který řádí v Karibiku, zesílil na pátý, nejvyšší stupeň v pětistupňové škále. Rychlost větru nyní dosahuje až 270 kilometrů za hodinu. Oznámilo to americké Národní středisko pro hurikány (NSH). Mexiko zase zasáhla tropická bouře Henriette, která zabila šest lidí.

Článek

Hurikán se v neděli prohnal kolem ostrovů Aruba, Curaçao a Bonaire v Nizozemských Antilách, kde kácel stromy a eletrické vedení. Na Curaçao voda zaplavila domy ležící v níže položených oblastech. Škody jsou ale menší, než se očekávalo.

Podle předpokladů by měl Felix projít kolem Jamajky, v úterý zasáhnout severní pobřeží Hondurasu a ve středu Belize.

V neděli ve 23 hodin SELČ se hurikán nacházel asi 710 kilometrů jihovýchodně od Jamajky a přesouval se na severozápad. U venezuelského pobřeží se jedna osoba pohřešuje.

Felix je šestým hurikánem sezóny, před dvěma týdny se Karibikem prohnal hurikán Dean, který si vyžádal 18 lidských životů.

V Mexiku zemřelo šest lidí

Nezávisle na hurikánu zemřelo v mexickém městě Acapulco šest lidí poté, co tropická bouře Henriette zapříčinila sesuv půdy.

Jeden dospělý a dvě děti zemřeli poté, co jejich dům zničil balvan. Sesuv půdy v jiné částí města zabil tři sourozence.

NSH varovalo, že Henriette by se v pondělí mohla stát hurikánem a zasáhnout mexický poloostrov Baja California v úterý.

Podle předpovědí by měla sezóna hurikánů v Atlantiku vyvrcholit kolem 10. září.

Reklama

Související články

Hurikán Dean příliš neovlivnil ceny ropy

Kvůli huriánu Dean, který v noci zesílil na nejvyšší stupeň pět, a směřuje na mexický poloostrova Yucatán, uzavírá mexická státní ropná společnost Pemex...

Hurikán Dean zabil v Mexiku 11 lidí

Jedenáct obětí si vyžádal v Mexiku Hurikán Dean za poslední dva dny. Uvedly to v pátek mexické úřady. Střední Mexiko zasáhl hurikán ve středu. Prudké lijáky,...

Výběr článků

Načítám