Hlavní obsah

Senátor USA, který prý žádal sex na letišti, čelí výzvám k rezignaci

Novinky, CNN, BBC, znk
WASHINGTON

Americký republikánský senátor Larry Craig (62), který byl v červnu zatčen kvůli "obscénnímu chování" na minneapoliském letišti St. Paul, čelí vnitrostranické kritice. Někteří senátoři z republikánské strany požadují, aby Craig rezignoval. Senátor se před třemi týdny prohlásil za vinného, nyní ale uvedl, že se tím dopustil chyby, protože nic zlého neudělal.

Článek

Tři  senátoři včetně dvou republikánských požadují, aby se Craig vzdal funkce. "Pokud se nepletu, tak se prohlásil vinným i když měl možnost udělat opak," řekl nezávislý John McCain z Arizony. "Proto si myslím, že byl měl rezignovat. Ten, kdo se prohlásí za vinného ze zločinu by neměl dále zůstat ve službě," dodal.

"Senátor Craig přiznal vinu za chování, které nepřísluší senátorovi. Měl by rezignovat," uvedl senátor Norm Coleman z Minnesoty.

"Voliči v Idahu si vybrali senátora Craiga, aby je zastupoval a rozhodnou o jeho budoucnosti (ve volbách) v roce 2008, pokud nerezignuje," poznamenal republikán Pete Hoekstra z Michiganu. "Reprezentuje ale také republikánskou stranu a myslím si, že by měl odstoupit, protože jeho chování v tomto případě nebylo hodné funkce senátora USA," dodal.

Bílý dům uvedl, že je skandálem "zklamaný".

Craig se zatím vzdal svého členství ve všech senátních výborech, ve kterých působil. Etický výbor Senátu nyní posoudí, jestli senátor porušil pravidla jednání.

Senátor odmítá uznat práva homosexuálům

Craig byl zatčen 11. června na pánských záchodech minneapolského letiště policistou v incognito. Ten uvedl, že se senátor dvě minuty díval skrze mezeru mezi dveřmi kabiny a činil gesta, ze kterých policista usoudil, že se Craig chystá k "obscénnímu chování" a že po něm vyžaduje sex. Craig ale řekl, že strážník jeho gesta špatně pochopil.

Senátor v pondělí potvrdil, že vinu před třemi týdny přiznal, dodal však, že to neměl dělat bez toho, aby se předtím poradil s právním zástupcem. Vinu prý uznal jen proto, aby se celý případ rychle vyšetřil a uzavřel.

Craig, který je známý jako odpůrce práv pro homosexuály a staví se proti homosexuálním svatbám, razantně odmítl spekulace o tom, že je sám homosexuál. "Nejsem gay. Nikdy jsem nebyl," řekl v pondělí. Senátor je ženatý a má tři děti.

Asi před třemi týdny se další republikánský senátor David Vitter přiznal, že spáchal "velmi vážný hřích" poté, co bylo jeho telefonní číslo spojeno s údajným prostitučním skandálem ve Washingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám