Hlavní obsah

Hurikán Dean zabil už osm lidí

Novinky, CNN, ČTK, BBC, aš, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI/KINGSTON

Hurikán Dean, který pustoší oblast Karibského moře, si do pondělí vyžádal už osm obětí, přičemž jeden Jamajčan je nezvěstný. V pondělí se Dean přiblížil ke Kajmanským ostrovům, z nichž byla většina turistů i obyvatel evakuována.

Článek

Počet obětí hurikánu vzrostl poté, co k šesti mrtvým z Haiti, Dominikánské  Republiky a ostrova Santa Lucia přibyly dvě oběti z Trinidadu a Tobago. Jamajské úřady oznámily, že Dean nikoho nezabil, ale jeden člověk je nezvěstný.

Jamajku zasáhl Dean v neděli. Ulice v hlavním městě Jamajky Kingstonu zablokovaly polámané stromy i stržené střechy a voda, kterou přinesly prudké deště. Nejméně jeden dům se zřítil, nouzové přístřeší ale vyhledalo na 2800 Jamajčanů. Mnozí z nich přitom neuposlechli příkazu k evakuaci a raději zůstali ve svých domech.

Hurikán míří na Kajmanské ostrovy

Hurikán Dean by ještě v pondělí mohl při přechodu nad teplým mořem nabrat sílu pátého stupně pětibodové Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Jeho vichry zatím dosahují rychlosti kolem 240 kilometrů v hodině, při pátém stupni by mohly být ještě o deset kilometrů prudší.

Během pondělka se Dean blížil ke Kajmanským ostrovům, ráno se oko hurikánu nacházelo asi 240 kilometrů jihovýchodně od ostrova Velký Kajman. Pohybovalo se rychlostí 32 kilometrů za hodinu západním směrem, sdělilo americké Národní centrum pro hurikány v Miami na Floridě. Úřady na Kajmanských ostrovech vyhlásily zákaz vycházení. Už od nočních hodin se v ulicích měst na Kajmanských ostrovech pohybovali pouze záchranáři a příslušníci skupin poskytujících základní služby.

Kromě Kajmanských ostrovů je v přímém ohrožení také východní pobřeží poloostrova Yucatán od Belize na jihu až po oblast letoviska Cancún na severu.  I Yucatán je evakuován, turisté v mexickém Cancúnu čekají na poslední možnost opustit letovisko, které zřejmě hurikán zasáhne během úterka. Někteří spali přímo v letištní hale, další se utábořili v okolí letiště.

Kubu bičují vlny

V pohotovosti stále zůstávají východní provincie Kuby, na které připadá také většina ze zhruba 400 000 evakuovaných obyvatel, a také nejzápadnější provincie Pinar del Río. Hurikán Dean sice přímo ostrov nezasáhne, ale rozhodně přinese mohutné lijáky a vlnobití, jež způsobí záplavy v nízko položených oblastech jižního pobřeží.

Čtyři metry vysoké vlny již bičovaly některé oblasti provincií Granma a Santiago de Cuba. Objevily se i záplavy, škody zatím ale vyčísleny nejsou. V druhém největším kubánském městě Santiagu byl uzavřen přístav i letiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Hurikán Dean se žene do Mexického zálivu

Hurikán Dean, který v pátek zasáhl francouzský ostrov Martinik a sousední ostrov Santa Lucia v Karibském moři, zesílil na kategorii čtyři a nyní se žene směrem...

Hurikán Dean zasáhl Jamajku

První hurikán letošní sezóny se v sobotu přehnal kolem Dominikánské republiky a Haiti a rychlostí 30 kilometrů v hodině již svými vichry zasáhl jižní část...

Výběr článků

Načítám