Hlavní obsah

Hurikán Dean zasáhl Jamajku

KINGSTON

První hurikán letošní sezóny se v sobotu přehnal kolem Dominikánské republiky a Haiti a rychlostí 30 kilometrů v hodině již svými vichry zasáhl jižní část Jamajky. Následně podle předpokladů meteorologů zamíří ke Kajmanským ostrovům.

Článek

Jamajské úřady vyzvaly obyvatele v nízko položených oblastech, aby se přesunuli do evakuačních středisek. Navzdory těmto výzvám však někteří obyvatelé přístavního města Port Royal u metropole Kingstonu odmítají odejít do bezpečnějšího pásma. Přitom je v platnosti zákaz vycházení, obě mezinárodní letiště jsou uzavřena a ohrožení obyvatelé se ukryli v nouzových přístřeších jako školy nebo sportoviště.

Jamajská energetická společnost již oznámila, že přeruší dodávky elektřiny od deseti hodin dopoledne zdejšího času (17:00 SELČ). Ostrov čeká silné lijáky a z nich hrozí záplavy a také sesuvy půdy.

V obavě z přímého úderu hurikánu zahájila místní vláda evakuaci lidí do více než tisícovky bezpečných útočišť. Lidé zaplavili obchody v Kingstonu, aby se zásobili konzervovaným jídlem, balenou vodou, baterkami a překližkami na zabednění oken.

Předsedkyně vlády Portia Simpson-Millerová povolala do služby vysloužilé policisty, hasiče a vezeňské dozorčí, aby pomáhali při přípravách na blížící se hurikán. "Spojme se všichni proti hrozbě hurikánu," řekla.

Turisté chtějí pryč

Před úsvitem se před letištěm Montego Bay na západním pobřeží Jamajky vytvořila dlouhá fronta turistů, kteří si chtěli přebukovat letenky a odletět. Uvedla to agentura AP.

"Lidé šílí, protože jim v hotelech nic neřeknou," vysvětluje osmatřiletiletá Shante Morganová z Kalifornie. "Snaží se jen mlžit a zlehčovat možný dopad hurikánu."

Na západ od Jamajky se na příchod hurikánu chystají Kajmanské ostrovy, kam by měl Dean dorazit v pondělí. I tady vzali turisté útokem mezinárodní letiště a jejich fronty se z odbavovací haly klikatily až na trávník, kde se snažil udržovat pořádek strážník s tlampačem.

Kajmanské aerolinky přidaly 15 letů na Floridu, které byly rychle vyprodány. Do nedělního poledne nařídila kajmanská vláda povinnou evakuaci obyvatel z Malého Kajmana - nejmenšího ze tří ostrovů, které stát tvoří. 

Endeavour se vrátí o den dřív

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA se rozhodl kvůli hurikánu Dean zkrátit misi raketoplánu Endeavour u Mezinárodní kosmické stanice (ISS) o jeden den. Endeavour se odpojí od ISS v neděli a na Zemi by měl přistát v úterý.

NASA se obává, že by se hurikán mohl stočit k texaskému Houstonu, kde je řídící centrum. To by znamenalo, že by kontrolu přistávání raketoplánu muselo převzít jiné - a méně vybavené - středisko, čemuž se chtějí letoví manažeři vyhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám