Hlavní obsah

Hurikán Dean se žene do Mexického zálivu

– JAMAJKA

Hurikán Dean, který v pátek zasáhl francouzský ostrov Martinik a sousední ostrov Santa Lucia v Karibském moři, zesílil na kategorii čtyři a nyní se žene směrem na Haiti, Jamajku a Dominikánskou republiku. Varování obyvatelům bylo vydáno kromě Jamajky rovněž na Kajmanských ostrovech, v pohotovosti je jihovýchodní pobřeží Kuby. Kvůli hurikánu již zemřeli tři lidé, několik dalších utrpělo zranění.

Článek

Jamajská vláda vydala varování v sobotu ráno tamního času s tím, že hurikán by mohl zasáhnout ostrov během následujících 24 hodin, uvedlo americké Národní centrum pro hurikány v Miami. Dean by podle centra mohl ještě před dosažením Jamajky dosáhnout nejvyššího, pátého stupně Saffirovy-Simpsonovy škály.

Větry doprovázející vichřici dosahují rychlosti přes 240 kilometrů v hodině. Hurikán směřuje rychlostí 28 kilometrů za hodinu přes Karibské moře k Jamajce a k mexickému poloostrovu Yucatán. Nese s sebou prudké lijáky, jež mohou vyvolat mohutné záplavy a sesuvy půdy na Portoriku a na ostrově Hispaniola, o nějž se dělí Dominikánská republika a Haiti.

Úřady mexického státu Quintana Roo na východním pobřeží Yucatánu i se známým letoviskem Cancún, už vyhlásily vyšší stupeň pohotovosti a upozornily tisíce turistů, aby se připravili na evakuaci, která začne v nejbližších hodinách.

I když zatím není jasné, zda je ohrožen americký stát Lousiana, k němuž může Dean zamířit, tamní úřady už vyhlásily mimořádný stav. V pohotovosti je i Texas, která právě přestál tropickou bouři Erin. Kvůli hurikánu by mohl raketoplán Endeavour přistát o den dřív. Jeho úkolem je pokračovat ve výstavbě Mezinárodní kosmické stanice (ISS).

Zemřeli již tři lidé

Hurikán má na kontě několik mrtvých. Na ostrově Santa Lucia se 62letý muž pokoušel zachránit z rozvodněné řeky krávu a sám v živlu zahynul. Na Martiniku při bouři zemřel na infarkt starý muž, za podobných okolností byla nalezena i další oběť, tentokrát stará žena. Nejméně šest lidí je raněno. Tamní úřady evakuovaly turisty do vnitrozemí, než bouře začala pustošit pobřeží.

Dopad hurikánu pocítil také ostrov Dominika severně od Martiniku. Vítr porážel ploty a stromy, potloukl všechny banánovníkové plantáže a zničil 70 procent polí s cukrovou třtinou. Sesuvy půdy strhly domek, v němž zahynula žena se sedmiletým synem. Poškozeno bylo kolem 150 domků.

Reklama

Související témata:

Související články

Raketoplán Endeavour odstartoval k ISS

Americký raketoplán Endeavour odstartoval z floridského Mysu Canaveral ve čtvrtek 0:36 SELČ k Mezinárodní kosmické stanici (ISS), ke které dorazí v pátek...

Výběr článků

Načítám