Hlavní obsah

Při vyprošťování horníků v Utahu zemřeli tři záchranáři

HUNTINGTON

Operace na záchranu zavalených horníků v Utahu si v noci na čtvrtek vyžádala tři mrtvé. Když se tým záchranářů dostal k závalu, který 6. srpna uvěznil šest horníků, jejich vyhloubená štola se zhroutila. Tři ze záchranářů zemřeli, jeden na místě, další dva v nemocnici. Zraněno bylo nejméně dalších šest ale možná až jedenáct členů záchranného týmu.

Článek

"Při záchranných pracích v dole Cradall Canyon došlo v 6:30 místního času k nehodě," uvedl Úřad pro bezpečnost dolů. Báňští záchranáři jsou nyní evakuováni z dolu. Na místě zasahovalo šest sanitek a dvě helikoptéry. Úřad je přesvědčen, že nový zával vyvolaly záchranné práce. Uhelná sloj a kameny se sesypaly, protože hornina po vyvrtání štoly už nebyla schopná nést tíhu horniny a uhlí. Záchranáři byli ve chvíli závalu ve štole, která se propadla.

Počty zraněných a mrtvých potvrdila Tammy Kikuchiová z utažského Úřadu pro přírodní zdroje. Původně byla oznámena jen jedna oběť, která zahynula na místě, utrpěným zraněním ale v nemocnici v Price podlehl i druhý záchranář a posléze zemřel třetí.

"Jeden z těch šesti zraněných byl propuštěn domů, jeden byl přepraven do univerzitní nemocnice v Salt Lake City a tři byli ošetřeni a zůstávají v nemocnici," uvedl Jeff Manley, ředitel nemocnice v Castleview. Podle něho šestý ošetřovaný zemřel. Tři další lidé byli podle Manleye přepraveni z místa tragédie rovnou do nemocnice v Salt Lake City.

Zával zhatil malou naději

"Jsem v nouzové situaci," uvedl Bob Murray, ředitel společnosti Murray Energy, která je spoluvlastníkem dolu. Ve čtvrtek přitom poprvé přinesl dobré zprávy. Ve štole, kde by měli být zavalení horníci, je 16,8 procent kyslíku, což znamená, že by mohli přežít. Vzduch tam proudí vyvrtanými tunely, jimiž se podařilo do štoly dodat i vodu. "Jestliže se zavalení dostanou do tohoto otevřeného prostoru, je tam vzduch, je tam voda, je tam všechno, aby mohli vydržet, než se tam dostaneme."

Kamera však jejich přítomnost nezachytila. Záchranáře totiž dělí stále tři sta metrů od místa, kde měli pracovat horníci v době závalu.

Dva z šesti geofonů ale zaznamenaly ruchy, uvedl ředitel amerického Úřadu pro bezpečnost dolů Richrad Stickler:  "Zaregistrovali jsme hluk, trvající pěti minut, který předtím zjištěn nebyl." Podle něj ale může jít i o zvuk zvířat nebo praskání skal. Zvuk se později už neopakoval.

Záchranné práce váznou

Záchranné operace provázejí od počátku komplikace. Další závaly zastavily hned tu první. Proto se záchranáři rozhodli nejprve vyvrtat několik úzkých tunelů, jimiž by zajistili přísun vzduchu a potravy a vody do dolu, než se jim podaří odstranit zával a dostat se do štoly vzdálené kilometr od ústí dolu.

Podle odborů firma používala nebezpečné metody těžby, při kterých vytěžovala veškeré uhlí i z nosných pilířů, dokud se štoly nepropadly.

Reklama

Související témata:

Související články

Operace na záchranu horníků v Utahu selhala

Neúspěchem skončil úterní pokus zachránit šest horníků, kteří jsou od pondělního rána uvězněni v uhelném dole v kaňonu Crandall u Huntingtonu v americkém státě...

Výběr článků

Načítám