Hlavní obsah

Chávez chce změnit ústavu a dál si držet moc

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS

Venezuelský prezident Hugo Chávez představil ve středu svůj plán změn ústavy, které mu mají umožnit kandidovat na prezidentský post i po vypršení jeho druhého mandátu v roce 2012. Uvedl to ve svém projevu před parlamentem. Chce také, aby se délka mandátu prodloužila ze šesti na sedm let.

Článek

V televizním rozhovoru před vystoupením v parlamentu Chávez řekl, že "obrovská většina" lidí jeho plán podpoří, předpověděl ale "velkou bitvu" s opozicí. "Venezuelská opozice jedná bez výjimek ... v zájmu Říše," dodal s odkazem na Spojené Státy.

Před poslanci uvedl, že ústava se musí změnit, aby se Venezuela mohla odklonit od kapitalismu a vybudovat socialistický stát.

Úpravy zahrnují také zesílení prezidentské kontroly nad venezuelskými spolkovými státy a městy. Posíleny by měly být i Chávezovy ekonomické pravomoci. Vláda by tak mohla kontrolovat majetek soukromých společností před rozhodnutím soudu o vyvlastnění. Chávez navrhuje také zkrácení pracovního dne na šest hodin.

Očekává se, že parlament změny do několika měsíců schválí. Poté se k plánu vyjádří lidé v národním referendu.

Chávezův socialismus 21. století

Opozice návrh změn kritizuje. Obává se, že se Chávez snaží ustanovit celoživotním vůdcem, který by volně zneužíval pravomoci.

"Víme, že tomu tak není. Pochybuji, že na celé planetě existuje země s tak živou demokracií, jako je ta venezuelská," zdůraznil prezident. Podle něj přinesou změny "nové horizonty pro novou éru".

Tisíce Chávezových přívrženců se v úterý shromáždily před budovou parlamentu s manifesty "ano reformě,  na cestě k socialismu 21. století".

Chávez byl poprvé zvolen prezidentem Venezuely v roce 1998. Těsně poté také prosadil omezení prezidentské funkce na dva šestileté mandáty. Po svém znovuzvolení na konci loňského roku začal Chávez s programem znárodňování zejména v energetických a telekomunikačních sektorech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám