Hlavní obsah

Na pól se po Rusech tlačí nyní i Kanaďané

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár dny častovali kanadští politici posměchem úsilí Moskvy o potvrzení nároku na oblast Arktidy. Nyní tam pobývá sám premiér Stephen Harper, aby akcentoval kanadské (proti)nároky. "Rusové poslali ponorku, aby spustila na dno oceánu malou vlaječku. My posíláme našeho premiéra, aby opětovně prosazoval kanadskou suverenitu," řekl před cestou mluvčí kanadské vlády.

Článek

Harper je na cestě v Arktidě od středy. Harper již dříve oznámil, že na prosazení a udržení kanadských nároků vydá vláda miliardy dolarů. Před měsícem, když ohlašoval zahájení stavby osmi nových strážních lodí pro arktické oblasti, řekl: "Kanada má volbu. Buď Arktidu využijeme, nebo ji ztratíme. Můžete si být jisti, že tato vláda ji využije."

Při své cestě měl Harper oznámit zřízení vojenského přístavu. Před cestou se spekulovalo, že oznámí i vytvoření vojenského výcvikového tábora.

Představy Kanady ovšem nejsou v konkurenci jen s ruskými aktivitami. Na území okolo severního pólu si činí nárok ještě další země: Norsko, Dánsko a USA.

Kanada je navíc v ostrém sporu s Američany o práva na tzv. Severní průchod, mořskou cestu od Aljašky podél severního kanadského pobřeží, jež se díky oteplování oceánů nyní celoročně otevírá.

Další expedice vyrazí v listopadu

Na listopad plánuje Rusko další expedici k severnímu pólu, oznámil místopředseda sdružení ruských polárníků Vladimir Strugackij. Dálkově řízenou ponorkou chce zkoumat strukturu dna okolo pólu.

Rusové doufají, že pokud se jim to podaří, mohla by OSN někdy po roce 2010 prohlásit značnou část Arktidy za ruské území. Od roku 2001 si Moskva v OSN nárokuje dvě třetiny arktických oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský polární průzkum zneklidnil Američany

Úspěch ruské arktické výpravy, která dosáhla ve čtvrtek jako první na světě mořského dna na severním pólu, zneklidnil Spojené státy. Ty se obávají, že by mohly...

Výběr článků

Načítám