Hlavní obsah

Operace na záchranu horníků v Utahu selhala

CNN, Novinky, DPA,
HUNTINGTON

Neúspěchem skončil úterní pokus zachránit šest horníků, kteří jsou od pondělního rána uvězněni v uhelném dole v kaňonu Crandall u Huntingtonu v americkém státě Utah. Důvodem byly další sesuvy. Podle majitele dolu se horníky nepodaří vysvobodit dříve než za týden. Stále není známo, zda šestice ještě žije.

Článek

"Jsme zase ve výchozím bodě," řekl ředitel společnosti Murray Energy Robert Murray a dodal: "Neexistuje žádný způsob, jak se k uvězněným horníkům dostat dříve než za týden."

Podle něj ale mají v hloubce 457 metrů 6,5 km od ústí štoly šanci přežít, protože mají dost vzduchu. Zatím se však se šesticí nepodařilo navázat kontakt, takže není jasné, zda horníci ještě žijí.

Společnost se nyní pokusí vyvrtat dvě dvoupalcové úzké chodby, jimiž by horníkům proudil vzduch a skrz něž by jim mohla být podávána voda i potraviny. Vrtat se však zatím nezačalo, protože v oblasti byly zaznamenány další sesuvy.

Podle Murraye se chodba začne vrtat až ve středu odpoledne, i když původně se počítalo, že práce začnou již v úterý. Tato šachta umožní během 48 až 72 hodin zjistit, zda jsou horníci ještě živí.

Podle seismologů tragédii nezpůsobilo zemětřesení

Podle Murraye se zatím nezačala chodba vrtat kvůli následným otřesům po pondělním zemětřesení, které způsobilo zával. Seismologové však toto vyvracejí a tvrdí, že nejde o následné otřesy, ale o další závaly. Tvrdí, že i pondělní otřes o 3,9 stupně byl ve skutečnosti sesuvem, který uvěznil horníky.

Murray to odmítá a brání se nařčení, že firma používala nebezpečné metody těžby uhlí, kdy se vytěžuje veškeré uhlí včetně toho, které při běžné těžbě zůstává nevytěženo v nosných sloupech štol. Štola se pak propadne. Podle odborů se tato metoda "ústupové těžby" v dole používala.

Důlní neštěstí v Utahu

Důlní neštěstí na jihovýchodě Utahu jsou častá, v roce 2000 dva horníci zahynuli při explozi v dole Willow Creek, požár v dole Wilberg zabil v roce 1984 27 dělníků.

Největší tragédie se odehrály začátkem XX. století, při požáru v dole Castle Gate v roce 1924 zahynulo 172 lidí a v roce 1900 v dole Scofield dokonce 200 lidí.

DPA

Inspektoři jen letos zjistili v dole na 30 nedostatků a závad, z nich deset potrestali drobnými pokutami do výše 500 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám