Hlavní obsah

Americký voják dostal 110 let za znásilnění a vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FORT CAMPBELL

Ke 110 letům vězení byl ve Spojených státech v noci na neděli odsouzen voják americké armády Jesse Spielman. Soud jej tak potrestal za podíl na znásilnění a vraždě čtrnáctileté irácké dívky a vyvraždění její rodiny.

Článek

Zločin se odehrál ve městě Mahmúdíja loni 12. března. Dvaadvacetiletý Spielman se k němu přiznal. Uvedl, že se na zločinu podílel spolu s dalšími vojáky prestižní 101. výsadkové divize.  

Masakru předcházel bujarý večírek, při kterém vojáci popíjeli whisky a hráli karty. K činu dal prý popud dvacetiletý Steven Green, který během zábavy prohlásil, že chce "jít do nějakého domu zabíjet Iráčany".

Když američtí vojáci přišli k domu obětí, Spielman podle všeho zůstal venku hlídat a jeho kolegové nezletilou dívku postupně znásilnili. Green zatím odvedl otce a matku i pětiletou sestru Iráčanky do jiné místnosti, odkud zazněly výstřely. Pak se Green vrátil a řekl: "Všichni jsou mrtví. Zabil jsem je." Nato dívku také znásilnil a potom zastřelil. Vojáci se pak pokusili těla obětí spálit. Poté se vrátili na své stanoviště, aby si opekli kuře.

Ze zločinu byli nejdříve podezíráni iráčtí ozbrojenci. Avšak tato hypotéza padla, když jeden vojín z jednotky předložil jinou verzi. Morálka jednotky prý velmi poklesla poté, co několik jejích příslušníků padlo v boji.

Tři vojáci divize byli již za svou roli v tomto případu odsouzeni k odnětí svobody od pěti do sta let. Steven Green, který byl propuštěn z armády, čelí trestu smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám