Hlavní obsah

Bush kroužil 10 minut nad zříceným mostem v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George Bush si v Minneapolisu prohlédl z vrtulníku místo, kde se ve středu zřítil most přes řeku Mississippi. Bush slíbil finanční pomoc na obnovu této komunikace. Kongres je ochoten uvolnit asi pět miliard korun.

Článek

Americký prezident v rozhlasovém vystoupení vyjádřil naději, že most mezi městy Minneapolis a Saint Paul bude brzy obnoven.

Počet potvrzených obětí neštěstí zůstává poměrně nízký - agentury hovoří o nejméně pěti. Zhruba třicítka z celkového počtu 80 zraněných zůstává nadále v nemocnicích. Zatím nejasný je počet pohřešovaných. Úřady mluví o 30 osobách, nyní uvádějí osm lidí, včetně mladé matky a jejího dvacetiměsíčního dítěte.

Bush nad mostem kroužil 10 minut

Vrtulník s Bushem nad sutinami kroužil deset minut. Prezidentovi se tak naskytl pohled na kalnou vodu a kusy zřícené dálnice posypané automobily včetně autobusu zachyceného svodidly. První dáma USA Laura Bushová navštívila Minneapolis už v pátek.

"Toto je těžká chvíle pro obyvatele Minneapolisu, ale lidé jsou charakterní a houževnatí a přes tyto těžké chvíle se přenesou," řekl Bush v pravidelném rozhlasovém projevu, jenž byl předtočen v pátek.

Ve vodě asi 20 potápěčů

Po případných dalších obětech nadále pátrá asi 20 potápěčů. V pátek prohledali 12 ze zhruba 60 automobilů, které se zřítily do veletoku spolu s mostem. Potápěčům však práci komplikuje bahno, kvůli němuž se ve vodě plné nebezpečných sutin pohybují takřka v úplné tmě. Podle šéfa minnesotské policie Tima Dolana nemohly být některé vozy prohledány, protože některé jsou navršeny na sebe.

Příčina neštěstí je stále nejasná. Podle místních médií byl už v roce 1990 kritizován stav mostu - korodovala jeho výztuž a chyběly některé svorníky. Experti nyní zkoumají amatérské videozáznamy zachycující zřícení mostu i jeho fotografie před zřícením.

Reklama

Související témata:

Související články

Při pádu mostu v Minneapolis panoval chaos

Chaos panoval v prvních okamžicích pádu dálničního mostu u Minneapolisu, který se zřítil ve středu do řeky Mississippi. Ukazují to výpovědi účastníků tragédie....

Výběr článků

Načítám