Hlavní obsah

Při pádu mostu v Minneapolis panoval chaos

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINNEAPOLIS

Chaos panoval v prvních okamžicích pádu dálničního mostu u Minneapolisu, který se zřítil ve středu do řeky Mississippi. Ukazují to výpovědi účastníků tragédie. Záchranáři ve čtvrtek pokračují v pátrání po dvaceti nezvěstných. V řece zůstává asi padesát automobilů. Tragédie si vyžádala možná až devět obětí, potvrzené jsou však jen čtyři. Zraněno bylo 79 lidí.

Článek

Velitel hasičů Jim Clack uvedl, že počet obětí poroste. "Myslíme si, že v řece je ještě několik aut, která jsme neviděli. Dostali jsme se na místa, kde jsme si mysleli, že by mohli být přeživší," uvedl Clack. Je možné, že můžeme najít ještě někoho jiného, kdo přežil, ale naděje je slabá."

"Na místě neštěstí bylo potvrzeno několik dalších obětí," uvedl šéf minneapoliské policie Tim Dolan. Přesný počet obětí ale neuvedl. "Pod vodou je řada aut, které jsou pod velkými kusy betonu. Víme, že v těchto autech jsou lidé," dodal Dolan.

Záchranné práce byly v noci z bezpečnostních přerušeny, ale  ve čtvrtek pokračovaly s plným nasazením. Nasazeni byli potápěči, kteří v řece pátrají po obětech mezi kusy betonu a oceli z mostu a vyzvedávají poznávací značky aut, která skončila v řece. Auta budou vyzvednuta až za několik dnů, neboť se nejprve bude muset pohnout velkými kusy betonu z mostu.

Dvacet rodin dorazilo na informační centrum, kde čekají na zprávy o svých blízkých.

Chaos po pádu

"Celý most z jednoho břehu řeky Mississippi na druhý se zřítil," uvedl Gary Babineau, který po něm jel, a dodal: "Celý most dopadl na zem. Když padal, myslel jsem, že jsem mrtvý. Můj náklaďák byl čelem dolů a roztržený na půlku."

Babineau se však zachránil: "Na sekundu jsem v něm zůstal - dokud auta padala. Pak jsem rychle vylezl ven a utíkal dopředu, protože za mým autem zela díra. Chtěl jsem se dostal pryč z mostu." Stihl dokonce pomáhat ostatním: "Pomohl jsem pryč ženě, co byla na mostě, utíkal jsem přes školní autobus a tahal z něj děti. Byl to naprostý zmatek." Pomáhal, přestože měl zraněná záda a neměl záchranářský výcvik: "Prostě jsem v tu chvíli věděl, co dělat."

Tragédie mohla zasáhnout i školáky

"Dupnul jsem na brzdy, když jsem viděl, přede mnou se něco propadlo a pak se moje auto řítilo přímo dolů. Padali jsme," uvedl po agenturu AP Dennis Winegar, který jel po mostě..

Díky duchapřítomnosti se podařilo zachránit na 50 dětí, které se po mostě vracely domů z výletu. "Jeremy Hernandez násilím otevřel zadní dveře školního autobusu," potvrdila školačka Kristy Jenkinsová, a všem řekl, aby rychle vypadli zadními dveřmi. "Skočili jsme na dálnici, a pak na chodník," dodala. "Bylo to hrozné. Hodně lidí bylo zraněno," řekla ještě.

Hernandez dodal, že kdyby o pár sekund později mohli všichni skončil ve vodě. I tak ale bylo osm dětí hospitalizováno.

Těžce zranění

Přednosta ARO v nemocnici v okrese Hennepin Jospeh Clinton uvedl, že jen v ní ošetřili 28 zraněných, přičemž šest jich bylo v kritickém stavu. Dodal také, že jedna z obětí se utopila. "Krev byla všude," dodal lékař.

Clack vyloučil, že by šlo o atentát: "Tato část dálnice se opravuje. Nevíme, co způsobilo zřícení mostu, ale nevěříme, že by to bylo následkem terorismu, bylo to strukturální zhroucení." Mezi nezvěstnými je i jeden z osmi dělníků, kteří kladli na most nový povrch. Doprava kvůli tomu byla svedena z osmi pruhů do dvou.

Právě kvůli opravě byl most plný aut, osmiproudová dálnice byla stažena do dvou proudů a auta jela na sobě nárazník na nárazníku. "Tato auta skončila v řece," sdělila mluvčí policie v Minneapolis Amelia Huffmanová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám