Hlavní obsah

Zrušení víz pro Čechy čeká už jen na Bushův podpis

– WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na sobotu středoevropského času schválila bezpečnostní zákon, jehož součástí je i zmírnění vízového režimu režimu pro země, jejichž podíl odmítnutých žádostí nepřesahuje deset procent. Dosud byla hranice tři procenta. Do rozšířené skupiny patří i Česko. Norma nyní čeká na podpis prezidenta.

Článek

Víza by se podle ministerstva zahraničí mohla zrušit do dvou let. Lidé stále ale budou potřebovat povolení amerických úřadů ke vstupu do země. Cizinci, jejichž státy budou mít s USA bezvízový styk budou muset před každou návštěvou USA posílat své údaje americkým úřadům, které návštěvu buď povolí, nebo je odkážou na pohovor na velvyslanectví.

Poplatek nutný k zaplacení těchto úkonů vyjde v přepočtu pravděpodobně do 400 korun.

Kromě Česka se opatření týká z evropských států už jen Estonska. Zákonem jsou zklamaní především Poláci, kteří o zmírnění režimu velmi usilovali. Procento odmítnutých žádostí je ale u nich příliš vysoké.

Zpřísnění pro ostatní

Zákon ale znamená komplikace pro země EU, které už bezvízový styk s USA mají. Také jejich obyvatelé budou muset Američanům posílat své údaje a čekat na povolení. Volný pohyb jejich osob tak skončí.

Dolní komora Kongresu hlasovala 371 hlasy pro a 40 proti. Senát už normu schválil 85 hlasy. Jen osm senátorů bylo proti a sedm se zdrželo hlasování. Prezident George Bush má nyní deset dní na to, aby zákon podepsal, nebo vetoval. Předpokládá se, že hlava státu text podepíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám