Hlavní obsah

NASA vyšetřuje sabotáž ohrožující ISS

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL

Americká kosmická agentura NASA má podezření na sabotáž, která mohla poškodit Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Jeden z počítačů, který tam měl být dopraven při srpnovém letu raketoplánu Endeavour, byl poškozen. V computeru byly přestříhané kabely.

Článek

"Poškození bylo jasně zřejmé a snadno se zjistilo," uvedl William Gerstenmaier z NASA, který má na starosti vesmírné lety. Dodal, že přestříhané kabely byly zjištěny ještě před tím, než byl počítač naložen do nákladového prostoru raketoplánu, jehož start je naplánován na 7. srpna.

Počítač měl sbírat a vyhodnocovat data ze senzorů zjišťujících vibrace. Dodal ještě, že zařízení dodala najatá firma, jejíž jméno NASA zná, ale nezveřejnila jej. Odborníci se během dvou týdnů pokusí zařízení opravit, ale i kdyby se to nepovedlo, start se odkládat nebude.

První sabotáž v dějinách NASA

NASA případ šetří jako sabotáž. Je to vůbec první možná sabotáž v historii organizace. Podle Gerstenmaiera případ nesouvisí ani s nedávnou stávkou v Kennedyho vesmírném centru, kterou vyhlásili dělníci firmy US Space Alliance, jež je hlavní organizací mající na starosti lety raketoplánu.

NASA čelí skandálům

NASA postihly v poslední době i další skandály. Nezávislá komise zjistila, že astronauté mohli letět i po požití alkoholu. Týkalo se to dvou případů. Podle časopisu Aviation Week and Space Technology byli dva astronauté tak opilí, že jejich kolegové i letoví operátoři varovali, že jejich stav by mohl představovat bezpečnostní riziko.

Komise byla ustavena poté, co astronautka Lisa Nowaková napadla svou sokyni v lásce, přítelkyni jiného astronauta, o něhož měla sama zájem. [celá zpráva]

V dubnu zase v Kennedyho středisku pro vesmírné lety najatý zaměstnanec zastřelil dalšího inženýra přímo z NASA. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Inženýr NASA zastřelil kolegu a pak sebe

Inženýr Johnsonova vesmírného střediska amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu v pátek zastřelil svého kolegu. Záhy poté,...

Návrat raketoplánu Atlantis musel být odložen

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve čtvrtek kvůli špatnému počasí nad Floridou odložil návrat raketoplánu Atlantis na Zemi na pátek. NASA...

Výběr článků

Načítám