Hlavní obsah

Stažení USA z Iráku do dubna 2008 schválila Sněmovna

WASHINGTON

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek přijala zákon, podle kterého by se američtí vojáci měli z Iráku stáhnout do dubna příštího roku. Úřad prezidenta George Bushe již před časem varoval, že hlava státu bude takový zákon vetovat. Bush tak již jednou učinil v případě podobného zákona z konce května.

Článek

Pro zákon hlasovalo 223 členů Sněmovny reprezentantů, 201 bylo proti.

Hlasování přišlo jen několik hodin poté, co Bílý dům představil nejnovější, nepříliš uspokojivé hodnocení vývoje v Iráku. [celá zpráva]

Podle hodnocení splnila irácká vláda méně než polovinu úkolů, které jí Washington v rámci plánu o rekonstrukci Iráku uložil. Bush v projevu rovněž žádal americkou veřejnost i její zákonodárce o dostatek času, prostředků a trpělivosti. "Teď není vhodná doba pro rozhodnutí o stažení," řekl a připustil, že je stále potřeba "vykonat mnoho práce".

Bush použije znovu práva veta

Čtvrteční krok Sněmovny je považován za symbolický, neboť Bush pravděpodobně zákon smete ze stolu, jako již učinil jednou. [celá zpráva]

Nicméně předsedkyně dolní komory Kongresu Nancy Pelosiová podotkla, že nejnovější zpráva Bílého domu o Iráku ukazuje, že je na čase, aby se američtí vojáci vrátili domů. Její názor sdílí stále více Američanů [celá zpráva] včetně politických představitelů z rivalského republikánského tábora. "Prezident nás stále nabádá k trpělivosti, ale co je potřeba - a co také Američané žádají - je udání nového směru," pověděla Pelosiová.

Bush k tomuto při čtvrtečním projevu řekl: "Amerika je z války unavená a já tomu rozumím. Tato válka je odporná. Je to válka, v níž se nepřítel nezdráhá zabíjet nevinné muže, ženy a děti jen proto, aby dosáhl svých politických cílů. Hluboké obavy našich lidí mne nepřekvapují."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám