Hlavní obsah

Newyorští hasiči kritizují bývalého starostu Giulianiho

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Newyorští hasiči natočili videonahrávku, na níž kritizují bývalého starostu Rudyho Giulianiho. Podle nich jeho chyby přispěly ke smrti 121 hasičů, kteří zasahovali po teroristických útoků z 11. září 2001. Hlavní Giulianiho chybou prý bylo, že sboru neposkytl fungující vysílačky a příliš brzo ukončil záchranné práce.

Článek

Podle videa Giuliani tlačil na rychlé vyklizení oblasti Ground zero ještě předtím, než byly vyzvednuty všechny ostatky. Další chybou bylo, že zřídil záchranné středisko v budově, která se později zřítila. Hlavní chybou, ale bylo, že nevybavil sbor fungujícími vysílačkami.

"Vše se vrací k němu kvůli vysílačkám," uvedl Jim Riches, jehož syn zahynul 11. září. "On byl chlapík nahoře a můj syn je kvůli tomu mrtvý."

Video natočila Mezinárodní asociace hasičů, která má 280 000 členů.

Giuliani, který se snaží získat od republikánů kandidaturu na prezidenta, kritiku odmítl s tím, že organizace je známá tím, že podporuje demokraty.

Jiný hasič, jehož syn také zemřel při zásahu, popřel obvinění proti Giulianimu. "Byl jsem tam. Viděl jsem to. Prožil jsem to. Nebudu takto lhát," uvedl Lee Ielpi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám