Hlavní obsah

Povodně v Texasu pokračují, zalita je oblast o rozloze Řecka

AUSTIN

Další vlna prudkých dešťů postihla v pátek východní část amerického státu Texas. Vodou je zasaženo 49 okresů a 124 320 kilometrů čtverečních. Na všech velkých řekách je podle agentury AP poprvé od roku 1957 vyhlášen povodňový stav. Za poslední dva a půl týdne v důsledku přívalových dešťů zahynulo už 13 lidí, bylo poškozeno 1000 domů a uzavřena velká část komunikací.

Článek

Podle šéfa záchranářů Jacka Collaye jsou velké povodně hlášeny na řece Guadalupe v okresech Victoria a Calhoun. Tady se očekává, že v sobotu ráno voda stoupne o osm metrů. Povodňový stav je 6,1 metru.

Hrozí také, že se voda vylije z přehrady Denison a zaplaví oblasti na jihu. Lidé žijící na farmách poblíž řeky dostali pokyn, aby se přesunuli i s nejnutnějšími věcmi do vyšších poloh. Je připraven evakuační plán. 

Záplavy se nevyhnuly ani texaskému Dallasu. Foto: ČTK/AP

Téměř rekordní záplavy způsobila podle meteorologů série tlakových níží, které se vznášejí tři týdny nad Texasem spolu s vlhkým vzduchem z Mexického zálivu.

Poslední obětí záplav je sedmačtyřicetiletá žena, která ve čtvrtek ráno na vodou zalité silnici nezvládla řízení a zřítila se do potoka. Čtyři lidé jsou pohřešováni, včetně šestiletého chlapce, kterého v Mexickém zálivu v úterý vytrhl z náručí otce silný proud vody.

Ve státě Missouri bylo ve středu v noci nalezeno tělo šestnáctileté dívky, která zůstala uvězněna v potopeném sportovním voze, se kterým se zřejmě snažila přejet rozvodněný vodní tok.

Cyklista v texaském Laredu si otírá obličej od deště, který v důsledku bouřlivého počasí již několik dní sužuje USA. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám